Most olvasott cikk
Tiszta energia, de milyen áron? – pusztul az emberszabású majmok élettere Afrikában

Tiszta energia, de milyen áron? – pusztul az emberszabású majmok élettere Afrikában

Felnőtt hím hegyi gorilla

A megújuló energiaforrásokhoz szükséges ásványok bányászata az afrikai emberszabású majmok életterét fenyegeti. A kutatók üdvözlik a fosszilis energiahordozóktól való eltávolodási szándékot, de szükségesnek tartják, hogy a veszélyeztetett fajok helyzetét figyelembe véve járjanak el a cégek.

Becslések szerint Afrikában található a világ ásványainak körülbelül 30 százaléka. Az itt bányászható ásványok kritikus fontosságúak a megújuló forrásokat használó energiatermeléshez. Az átállás következtében megnövekedett igény, valamint az ezzel járó kitermelési növekedés viszont komoly veszélybe sodorta a földrész emberszabású majmainak életterét – számolt be róla a The Guardian.

Afrikában eddig nem látott mértékű növekedésnek indult a bányászat, amely a vadvilágot és teljes ökoszisztémákat fenyeget pusztulással

– olvasható az eredeti tanulmányban.

Az olyan elengedhetetlen nyersanyagok, mint a lítium, réz, nikkel vagy kobalt bányászata hozzávetőlegesen 180.000 gorillát, bonobót és csimpánzt fenyeget. Ezeket az ásványi anyagokat többek közt szélerőművekben vagy elektromos autókban hasznosítják. A bányászat következtében a majmok életterére, a biodiverzitás szempontjából is kritikus fontosságú trópusi esőerdő igen komoly fenyegetésekkel néz szembe.

A fosszilis tüzelőanyagoktól való eltávolodás kedvez az éghajlatnak, de oly módon kell a váltásnak megtörténnie, hogy az ne veszélyeztesse a biodiverzitást. Jelenlegi formájában [az átállás] még akár a környezetvédelmi célkitűzéseink ellen is dolgozhat. Fontos mindenkinek magáévá tenni a kevesebb fogyasztás attitűdjét

– nyilatkozta Dr. Jessica Junker, a Re:wild nonprofit szervezet vezető kutatója.

A bányászat számos veszélyt rejt az emberszabású majmokra nézve

A kitermelési eljárás következtében az élettérbe jutó szennyező anyagok, az élettér csökkenése és az esetleges betegségek csak néhány azok közül a veszélyek közül, amikkel az afrikai emberszabású majmoknak szembe kell nézniük. A főemlősök több mint kétharmadát így is a kihalás veszélye fenyegeti, a bányatevékenység fokozódása az ő helyzetüket is tovább rontja.

A kutatók egyetértenek abban, hogy elengedhetetlen a megújuló energiaforrásokra való átállás, de mindenképpen olyan módon kell a bányászatot végző cégeknek eljárniuk, hogy ezzel ne generáljanak újabb, a biodiverzitást fenyegető problémákat.

A German Center for Integrative Biodiversity Research és a Martin Luther University együttműködésében megszületett tanulmány 17 afrikai országban vizsgálta, milyen mértékű veszélyt jelent a bányászat az emberszabásúakra és a helyi ökoszisztémákra. A kutatás egy 10 km-es közvetlenül érintett, illetve egy 50 km-es közvetett módon érintett zónában határozta meg a veszélyeket.

Ezek között megtalálható a már említett vegyi, zaj- és fényszennyezés, a betegségek és az élettérpusztulás. De az orrvadászok dolgát is megkönnyíti a kitermelés miatt kiépülő infrastruktúra. A munkagépekkel, teherautókkal történő találkozás is komoly veszélyforrás az állatokra nézve.

A cégeknek, a hitelezőknek és a nemzeteknek meg kell érteniük, hogy néha nagyobb haszonnal jár, ha egyes területeket érintetlenül hagyunk, hogy így csökkentsük a klímaváltozás hatásait és a jövőbeli járványok esélyét

– tette hozzá Junker.

A tanulmányban arra is fény derült, hogy a bányászati zónák 20 százaléka átfedésben van olyan területekkel, amelyeket a biodiverzitás szempontjából egyedülállónak vagy kritikus fontosságúnak bélyegeztek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.