Most olvasott cikk
Norvégia a mélytengeri bányászatra voksolt a vízi élővilág ellenében

Norvégia a mélytengeri bányászatra voksolt a vízi élővilág ellenében

Norvégia a mélytengeri bányászatra voksolt

A környezetvédelmi aggályok ellenére is úgy határozott a norvég kormány, hogy megindulhat az országban a mélytengeri bányászat. A kabinet azt ígéri, óvatos lesz, a klímaaktivistákat azonban ezzel nem sikerült megnyugtatniuk.

Norvégia kormánya elfogadott egy törvényjavaslatot, amelynek révén megkezdődhet az országban a mélytengeri bányászat – írja a BBC. A lépés a gazdasági folyamatok zöldítését szolgálja összességében, olyan nemesfémek bányászatára irányul ugyanis, amelyekre a zöld technológiákban hatalmas a kereslet. A mély tengerben olyan kőzetek találhatók, amelyek olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, mint

  • a lítium,
  • a szkandium és
  • a kobalt.

Ezek szükségesek többek között az elektromos autók gyártásához is elengedhetetlen akkumulátorokhoz.

A mélytengeri bányászat veszélyt jelenthet a biodiverzitásra

Bár ezek az ásványi anyagok a szárazföldön is rendelkezésre állnak, néhány országban koncentrálódnak, ami komoly ellátási kockázatot hordoz magában. Logikus döntés lehet tehát a tengerek mélyére nézni, hiszen ezzel egy csapásra csökkenthető a rizikó és gyorsítható a zöld átállás. A képlet azonban valójában nem ennyire egyszerű. Környezetvédelemmel foglalkozó tudósok szerint ugyanis a mélytengeri bányászat pusztító hatást gyakorolhat a tengeri élővilágra.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) arra hívta fel a figyelmet, hogy a tengeri és óceáni ásványi anyagok kitermeléséhez alkalmazott technikák jelentős zaj- és fényszennyezést okozhatnak, és magát az élőhelyet is károsíthatják.

Novemberben 120 uniós törvényhozó is nyílt levélben szólította fel a norvég parlamentet, hogy vessék el a projektet.

Az ilyen jellegű tevékenység veszélyezteti a tengeri biodiverzitást és felgyorsítja az éghajlatváltozást

– írták, hangsúlyozva, hogy a norvég hatástanulmány meglehetősen hiányos ismeretekre alapoz.

A mélytengeri bányászattal kapcsolatos környezeti aggályok miatt az Európai Unió és az Egyesült Királyság is az ideiglenes tilalmat tartaná indokoltnak.

Óvatosságot ígér a kabinet

A norvég kormány – a nemzetközi aggályokra reagálva – leszögezte, nem engedélyezik azonnal a vállalatoknak a fúrások megkezdését. A cégeknek először környezeti hatásokra is kitérő javaslatokat kell benyújtaniuk engedélykéréskor. Ezeket pedig a parlament eseti alapon hagyja majd jóvá.

Norvégia javaslata egyébként 280 ezer négyzetkilométernyi területen kínál lehetőséget a mélytengeri bányászatra nemzeti vizein a vállalatoknak. Ez nagyobb, mint az Egyesült Királyság területe. Ráadásképp azt is szeretnék, ha még idén megállapodás születne a nemzetközi vizeken való bányászatról is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.