Most olvasott cikk
Ma van a csimpánzok világnapja

Ma van a csimpánzok világnapja

Jane Goodall munkásságának köszönhetően már a csimpánzoknak is lett saját világnapjuk. A neves etológus és természetvédő az elsők között mutatott rá arra, hogy mennyire sok szempontból hasonlítanak ezek az állatok az emberekhez.

Meglehetősen friss ünnep a csimpánzok világnapja, július 14-e hivatalosan mindössze a 2018-as év óta ennek az emberszabású főemlősnek dedikált nap.

Hogy miért pont ez a dátum? Jane Goodall 63 éve, 1960-ban éppen ezen a napon lépett a tanzániai Gombe Nemzeti Park partjára, hogy megkezdje csimpánzokkal kapcsolatos kutatását.

Ez az a nap, ami oda vezetett, hogy újra kellett definiálni az ember fogalmát. Egészen addig a tudósok azt hitték, hogy csak az ember képes eszközöket készíteni, eszközöket használni

– áll a Jane Goodall Intézet 2022-es közleményében.

Többek között Jane Goodall 70-es és 80-as években végzett kutatásának az eredménye, hogy a nyilvánosság számára is világossá vált, a csimpánzközösségek tagjai is olyan különféle egyéniségek, mint az emberek.

Sok a közös pont a csimpánz és az ember között

Az állatvilágban a csimpánzok tekinthetők a legközelebbi rokonainknak: génjeink mintegy 98 százaléka azonos.

Az emberi fajhoz hasonlóan a csimpánzok is rendkívül szociális lények, évekig gondoskodnak utódaikról. Egy friss tanulmányból ráadásul az is kiderült, hogy a csimpánzkölykök kommunikációja is nagyon hasonlít a csecsemőkéhez. Gesztusaik, hangjaik és arckifejezéseik a kisbabák kommunikációjára hajazva fejlődik.

Közép-Afrika a természetes élőhelyük, ahol napjaik nagy részét a fák tetején töltik. A földön rendszerint inkább négykézláb közlekednek, na, nem azért, mintha az emberek által preferált módon egyébként nem tudnának. A WWF természetvédő szervezet szerint akár egy mérföldet is képesek lennének két lábon megtenni.

Az emberekhez hasonlóan rájuk is jellemző az eszközhasználat:

  • a termeszeket botokkal kaparják ki maguknak és
  • levelek segítségével isszák a vizet is.

A legfrissebb kutatások alapján arra lehet következtetni, hogy rendelkeznek azzal a képességgel, hogy előre felkészüljenek két különböző jövőbeli forgatókönyvre is. Az emberek esetében ez azt jelenti, hogy a nyári kánikula idején számolunk egy zápor lehetőségével is, ezért a naptej mellé esernyő is kerül a táskába. A csimpánzok esetében ez persze egészen másképp néz ki, de a képesség azonos.

A csimpánzok veszélyeztetett állatok.

Online ünneplés

A csimpánzok világnapjára természetesen a Jane Goodall Intézet is készült saját eseménnyel – olvasható a szervezet közleményében.

Az intézet egy 18 órakor kezdődő online előadás keretében bemutatja a 89 éves természetvédő és etológus kutatásait. Ezt követően pedig az afrikai csimpánzmenhelyekről beszélnek, rávilágítva, miért fontosak, milyen szerepet játszanak a faj fennmaradásában.

A Jane Goodall Intézet tavaly ellátogatott az ugandai Ngamba-szigeten lévő csimpánzoknak kialakított menedékhelyre, ahol jelenleg 52 állat él. Az ott átéltekről az intézet önkéntesei mesélnek majd.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.