Most olvasott cikk
Borzasztó videó számol be a kókusztejért dolgoztatott „rabszolgamajmok” sorsáról

Borzasztó videó számol be a kókusztejért dolgoztatott „rabszolgamajmok” sorsáról

Nagy az esélye annak, hogy a Thaiföldről származó kókusztejek alapanyagát borzasztó körülmények között tartott, úgynevezett „rabszolgamajmok” dolgoztatásával állítják elő. Az ASDA nemzetközi kiskereskedelmi lánc a PETA egyik ilyen tényfeltáró videója után döntött úgy, hogy nem vásárol többé innen származó terméket.

Az állatvédő szervezet nagy örömmel fogadta az ASDA döntését, amivel a nemzetközi szupermarketlánc az első lett azon cégek sorában, akik a PETA reményei szerint követik majd a példájukat.

A cég a saját márkás kókusztejet ezentúl a Fülöp-szigetekről szerzi majd be.

A döntés hátterében a PETA Asia hosszú ideje zajló tényfeltáró munkássága áll, akik elképesztő körülményekre hívták fel a figyelmet a thaiföldi kókusztejipart illetően. Az országban számos majom dolgozik rabszolgaként ebben az iparban, fogva tartóik pedig fikarcnyit sem törődnek az állatokat veszélyeztető állapotokkal.

A szervezet reméli, hogy az ASDA az összes többi, Thaiföldről érkező kókusztermékre is kiterjeszti az új irányelveket, nem csak a saját márkás kókuszitalra. Emellett arra biztatja a vásárlókat is, hogy ne vásároljanak Thaiföldről származó, ezáltal minden bizonnyal állati rabszolgamunkával előállított kókuszitalokat.

A nyomozás borzasztó körülményeket tárt fel

A legutolsó – harmadik – nyomozási fázis egy nyolc hónapos intervallumban zajlott, 2021 decemberétől tavaly júliusig.

Az előző két fázis eredményeként a thaiföldi kormány, valamint a gyártásban részt vevő cégek fogadkoztak, hogy többé nem használnak majmokat a nehéz és veszélyes fizikai feladatokra, ám ahogy a legfrissebb nyomozásból is kiderült, mindez csupán hazugság volt.

Az egyik ilyen majomnevelő tábor tulajdonosa, akinél a PETA munkatársai látogatást tettek, bevallotta, hogy a farmerektől szokott majmokat vásárolni, akik hálóval fogják be őket, ami természetesen illegális.

Ezeket a kifejezetten szociális főemlősöket aztán egymástól elzárva, mindenféle társas interakció nélkül képzik ki, hogy a kókuszitalgyártó cég profitálhasson szenvedésükből. A betanítás testi fenyítés és megfélemlítés útján zajlik, ahogy az a videóban is látható.

A fájdalmas kiképzést követően a szenvedés nem ér véget. A majmokat hangya- és darázscsípések veszélyeztetik, melyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek. Emellett sok állat szenved csonttöréseket, amikor leesnek, vagy egyszerűen csak a pórázuknál fogva lerántják őket a fáról.

Habár a nemzetközi nyomás nagy volt az országon és a termelőkön, hogy számolják fel az állati munkát, a résztvevők inkább úgy döntöttek, hogy egyszerűen hazudnak, és az auditálási folyamat is megelégszik a kókuszdió-termelők szóbeli jelentésével, miszerint nem használtak majmokat.

(PETA)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.