Egy abu-dzabi hotelben már lehetőség van kifejezetten vegán szobát foglalni. A szálloda főigazgatója szerint kuriózum, hogy ők nem csak a vegán étkezésre fókuszálnak, hanem vegán vendégeik az elveiknek megfelelő környezetben is – állati eredetű termékektől és berendezéstől mentesen – pihenhetnek.
Vegán szobákat alakított ki egy Abu-Dzabiban található luxusszálloda, az Emirates Palace Mandarin Oriental. Az állati eredetű termékektől tartózkodó vendégeik kedvéért hat darab olyan szobát rendeztek be, amelyekben kizárólag a vegán életmóddal összeegyeztethető tárgyak és berendezések vannak.
Műbőr bútorok és tollmentes paplanok között pihenhetnek azok, akik ezen szobák egyikében szállnak meg. A padlót faburkolat borítja a szállodában egyébként bevett gyapjúszőnyegek helyett. A fürdőszobai felszerelések és az igényelhető menük terén is ügyeltek arra, hogy vegán választék várja a vendégeket. Utóbbiak esetében bónusz, hogy a szálloda saját zöldséges kertjében termeszti hozzá az alapanyagokat, redukálva a beszerzéshez kapcsolódó karbonlábnyomot.
A minibárból pedig mandula- és zabtej, valamint kombucha ital vehető ki. Utóbbi egy gombák segítségével készülő innivaló, a közelmúltban divatossá vált probiotikum. Ezekben a szobákban kizárólag vegán tisztítószerekkel takarítanak, állatbarát szerekkel mossák ráadásul a törölközőket és a fürdőköpenyeket is. A wellnessrészlegen pedig elérhetőkké váltak a vegán termékek és vegánbarát szolgáltatások.
A hotel figyelme az ételérzékenységtől terelődött a vegán igények felé, a vezetőség szerint egy teljesen természetes, magától értetődő folyamatként. A személyzet egy továbbképzésen is részt vett annak érdekében, hogy értsék, miről is szól ez az életmód.
Szeretnénk arra ösztönözni a többi vendéglátót is, hogy ők is tegyék azt, amit mi, ez az előttünk álló kihívás. Célunk, hogy a veganizmust a mainstream részévé tegyük, és ne csak a mellékvágányon kelljen mindig parkolnia
– mondta Michael Koth, az Emirates Palace főigazgatója.
Kiemelte, egy vegán szoba kialakítása ugyan nagyobb beruházást jelent a hagyományosénál, ennek ellenére nem számolnak fel felárat érte a vendégeknek.
Az étrenden túl
A veganizmus globális terjedésével a vendéglátóipar is egyre több alkalommal szembesül azzal a problémával, hogy már nem elég a hagyományos étrendű látogatók igényeinek eleget tenni. Ennek nyomán egyre több hotelben
- választható növényi étrend,
- nyitnak a megújuló erőforrások felé és
- törekednek a műanyag- és hulladékmentességre.
Az Emirates Palace Mandarin Oriental főigazgatója azonban rámutatott, a legtöbb esetben a szállodákban kizárólag az étkezésre fókuszálnak, ha meghallják a vegán kifejezést. Mindazzal pedig, ami az étkezésen kívül szintén fontos egy vegánnak – a bútorok, tárgyak anyaga, a tisztítószerek összetétele és állatkísérlet-mentessége – nem foglalkoznak.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.