Most olvasott cikk
Vegán étrenddel próbálkozik Cillian Murphy, a Peaky Blinders és az Oppenheimer sztárja

Vegán étrenddel próbálkozik Cillian Murphy, a Peaky Blinders és az Oppenheimer sztárja

Cilian Murphy vegán lett

Többévnyi húsmentesség után Cillian Murphy vegán lett. Sokan attól féltik, hogy bizonyos szerepektől így előre elbúcsúzhat, szerinte azonban túl sok a tévhit a növényi alapú étrenddel és az izomépítéssel kapcsolatban.

Egy podcast adásban beszélt először arról Cillian Murphy Oscar-díjas színész, hogy kizárólag növényi alapokra helyezte át a táplálkozását – írta meg a Vegan Food & Living. Elmondta, a sajt egyelőre hiányzik neki, de összességében kellőképpen változatosnak érzi az új étrendjét.

Elárulta, a váltásra mind egészségügyi, mind etikai okok ösztönözték. Az, hogy Cillian Murphy vegán lett, valójában nem egészen előzmény nélküli. A színész korábban ugyanis több mint egy évtizeden keresztül étkezett húsmentesen.

Körülbelül 15 évig vegetáriánus voltam. Ez akkor még egyáltalán nem etikai döntés volt. Egyszerűen csak azért aggódtam, nehogy megfertőződjek a kergemarhakórral. A Birmingham bandája első évadában aztán aggódtak, hogy ne egy sovány ír fickónak nézzek ki, és az edzőm azt javasolta, kezdjek el húst enni

utalt a sorozatra, amelyben hat évadon át játszott Thomas Shelby szerepében. Mikor vége lett a sorozat forgatásának, visszatért a vegetáriánus táplálkozáshoz, így az talán nem is csoda, hogy a hús most sem hiányzik neki.

Cillian Murphy vegánként lehet izompacsirta?

Míg Thomas Shelby megformálásának kedvéért kilókat kellett magára szednie, az Oppenheimer című film miatt komoly fogyókúrába kellett kezdenie. Kollégája, Matt Damon elmondta, az ír színész gyakorlatilag egyáltalán nem is vacsorázott. A feleségét alakító Emily Blunt pedig azt nyilatkozta, Murphy „esténként legtöbbször csak egy kis mandulát vagy egy szelet almát evett”.

Egyesekben felmerült, hogy a színész étrendi döntésével megfoszthatja magát az olyan lehetőségektől, amelyekhez tekintélyesebb izomtömeget kellene felépítenie. Esetleg ismét arra kérhetik, mint a Birmingham bandája (Peaky Blinders) forgatásának idején, hogy térjen vissza az állati eredetű termékek fogyasztásához. Cillian Murphy azonban hangsúlyozta, még mindig rengeteg tévhit él a köztudatban a növényi alapú fehérjebevitellel kapcsolatban.

Az állati eredetű élelmiszerek vitathatatlanul gazdag fehérjeforrások, de ez nem jelenti azt, hogy egészségesek is. Egyrészt a protein mellett sok telített zsírt is rejtenek, másrészt a fehérjéből sem kell annyira sok a szervezetnek, mint amennyit az átlagos nyugati étrend tartalmaz. Az állati eredetű élelmiszerek elhagyása nem jelenti azt, hogy potenciális fehérjehiány fenyegetne. A növények ugyanis elegendő és a szervezet számára tökéletesen megfelelő fehérjét tartalmaznak.

Többek között Jakab Viktor erősember is kiváló példa arra, hogy húsfogyasztás nélkül, színtisztán növényi étrenden is fel lehet építeni masszív fizikumot. A sportoló – aki civilben tetoválóművész – a Prove-nak korábban leszögezte, mindez tudatosságot igényel és sziklaszilárd elveket, olyan motivációt, amely túlmutat az önös érdekeken.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.