Most olvasott cikk
A vegán kriptomogul, Sam Bankman-Fried kenyéren és vízen él a börtönben

A vegán kriptomogul, Sam Bankman-Fried kenyéren és vízen él a börtönben

Gyógyszerei mellett vegán étrendjének megfelelő ételt sem kap a börtönben a bukott kriptomogul, Sam Bankman-Fried, panaszolta ügyvédje. 

Az egykori kriptomilliárdos, Sam Bankman-Fried manapság egy brooklyni börtönben tengeti napjait és készül a tárgyalására. Augusztusban már meg kellett jelennie a bíróságon, akkor ártatlannak vallotta magát a csalással és pénzmosással kapcsolatos összeesküvési vádpontokban.

Az ügyvédje, Mark Cohen ekkor jelezte a bíróságnak, hogy a fogvatartási központ nem alkalmazkodik védence vegán diétájához, ráadásul nem kapja meg a számára felírt gyógyszereket sem.

Most szó szerint kenyéren és vízen él, mindössze ezek a számára is fogyasztható ételek a felszolgáltak közül, valamint néha jut neki egy kis mogyoróvaj

– mondta Mark Cohen a bíróságnak.

A bíró azt ígérte, utánajár a felvetett problémáknak.

A Szövetségi Börtönügyi Hivatal (US Federal Bureau of Prisons) nem akart kifejezetten Sam Bankman-Fried étkeztetésére vonatkozóan nyilatkozni. Azt azonban kijelentették a Forbes kérdésére válaszolva, hogy abban a börtönben, ahol az egykori kriptokirályt elhelyezték, minden fogvatartott „olyan étkezéshez juthat, amely megfelel a sajátos diétáknak és étrendi preferenciáknak is”.

Sam Bankman-Fried még egy 2021-es interjúban vallott arról, hogy etikai megfontolásból, az állatok jólétéért tért át a növényi étrendre. Boldogan tette hozzá, hogy az Oreo keksz „a világ egyik legmeglepőbb vegán étele”.

Így került börtönbe Sam Bankman-Fried

Az FTX kriptotőzsde alapítója, Sam Bankman-Fried körül akkor fogyott el a levegő, mikor tavaly novemberben kiderült, fű alatt az ügyfelek 10 milliárd dollárját átforgatta az Alameda Research nevű kereskedő cégébe. Ennek az összegnek egy része pedig aztán el is tűnt.

Az üzletember augusztus 11-ig szabadlábon lehetett óvadék ellenében, ekkor azonban a bíró visszavonta ezt a lehetőséget. Arra hivatkozott, hogy az ügyészek szerint Sam Bankman-Fried visszaélt a belé vetett bizalommal, és a vád tanújelöltjeit megpróbálta elrettenteni. Ez történhetett többek között a volt barátnőjével és üzlettársával, Caroline Ellisonnal is, akinek a személyes feljegyzéseit Sam Bankman-Fried a The New York Times újságíróinak kezére játszhatta. A nő előzetesen bűnösnek vallotta magát és beleegyezett, hogy a vád tanúja legyen az ügyben.

Ha az egykori kriptomogult végül az ellene felhozott összes vádpontban bűnösnek találják, jogi szakértők szerint akár 100 évnyi halmozott büntetést is kaphat.

(CNN)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.