Most olvasott cikk
Robert Downey Jr. kedvenc vegán bélszínje már az étlapra is felkerült egy amerikai étteremben

Robert Downey Jr. kedvenc vegán bélszínje már az étlapra is felkerült egy amerikai étteremben

A Charley’s Steak House annyira biztos a növényi alapú termék sikerében, hogy egyből százezer egységet rendeltek a fermentálás útján előállított bélszínből, ezzel pedig ők lettek az első olyan steakhouse Amerikában, amelyiknek növényi húskészítmény került a menüjére. Robert Downey Jr. is a növényi húst előállító Chunk Foods befektetői között van.

Az utóbbi napokban leginkább a sejtalapú élelmiszergyártásról került fókuszba, hiszen Szingapúr mellett most már az Egyesült Államokban is lehet sejtkultúrából növesztett csirkehúst fogyasztani, hiba lenne viszont megfeledkezni a növényi alapú alternatívákról, különösen az ilyen nagy jelentőségű mérföldkövek alkalmával. Mert amikor egy felső kategóriás amerikai steakhouse úgy dönt, az országban elsőként növényi alapú bélszínnel egészíti ki a kínálatát, az minden szempontból kimeríti a mérföldkő fogalmát. A szóban forgó létesítmény a Charley’s Steak House Orlandóban, Florida államban.

A növényi alapú bélszínt pedig az izraeli Chunk Food gyártja, amelynek támogatói között ott van a FootPrint Coalition, Robert Downey Jr. befektetési cége is. Az étterem nem aprózta el a lépést, egyből százezer darabot rendeltek a termékből.

Getty Images

„Ez elképesztően nagy jelentőségű esemény a cégünknek és a növényi alapú iparnak egyaránt. A Chunk az első plant-based brand, amelynek a terméke felkerül az étlapra egy hagyományos, széles körben kedvelt steakhouse-lánc éttermében az USA-ban” – nyilatkozta Amos Golan, a cég ügyvezetője a VegNewsnak.

A vegán steak 6 unciás (170 gramm) adagokban lesz kapható 69 dolláros (24.000 forint) áron, amivel az étterem kínálatának nagyjából középmezőnyében helyezkedik majd el árkategória szempontjából. Egy adagban 25 gramm fehérje található kiegészítve vassal és B12-vel. A gyártó szerint a koleszterinmentes bélszínt a hagyományos húsokhoz hasonlóan bármilyen módszerrel el lehet készíteni. Grillrácson, serpenyőben, de akár főve is nagyszerű élményt nyújt, pörköltként.

Miből készül Robert Downey Jr. kedvence?

„Átformáljuk a steakhouse-élményt és kiszolgáljuk a jelen fogyasztóinak egyre szélesedő preferenciáit. Alapjában véve a legminőségibb steakeket és tengeri herkentyűket szolgáljuk fel, és 15 éve keresünk már egy olyan növényi terméket a vendégeink számára, ami megfelel az elvárásainknak” – nyilatkozta a Talk of the Town étteremcsoport alelnöke, Seth Miller.

A Talk of the Town egy hat éttermet tulajdonló üzletcsoport, ahova a Charley’s Steak House is tartozik. A tervek szerint októberben a hozzájuk tartozó többi étteremben is kapható lesz a Chunk Food növényi bélszínje.

Az élelmiszergyártó szerint a fermentációs eljárásnak köszönhetően szabályozni tudják az izomrostok sűrűségét, és azt is, mennyire legyen szaftos a hús. A terméket többek közt szója és búza felhasználásával készítik, de tervbe van véve az allergénektől mentes verzió is.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.