Most olvasott cikk
Az Egyesült Államokban is engedélyezték a sejtalapú húsok gyártását és forgalmazását

Az Egyesült Államokban is engedélyezték a sejtalapú húsok gyártását és forgalmazását

Történelmi jelentőségű lépés, hogy az USDA jóváhagyta két laboratóriumban készült, sejtalapú húskészítmény előállítását és forgalmazását az Egyesült Államokban. Ezen alkalomból Joe Hansen, a több millió követővel rendelkező youtuber elvitte nézőit az Upside Foods kaliforniai üzemébe, ahol éves szinten több mint 40 tonna, sejtből növesztett csirkehúst is képesek előállítani.

Történelmi esemény zajlott le a közelmúltban az Egyesült Államokban, élelmiszeripari szempontból legalábbis biztosan. Nem egy, hanem kapásból két cég kapott engedélyt arra az amerikai mezőgazdasági minisztériumtól (USDA), hogy az amerikai fogyasztók számára értékesíthessék a laboratóriumi körülmények között készített csirkehúsukat.

Az Eat Just egyik leányvállalata, a GOOD Meat, valamint az Upside Foods – mindkét cég székhelye Kaliforniában található – mostantól kezdve értékesítheti az általuk készített laborhúsokat, az USDA ugyanis semmilyen problémát nem talált egyik vállalatnál sem a végső ellenőrzések során.

A bejelentés, hogy gyárthatunk és értékesíthetünk sejtkultúrával készült húsokat az Egyesült Államokban, egy meghatározó mérföldkő a cégünknek, az iparnak és az egész élelmezési rendszernek. Mi voltunk az egyetlen cég, akik árulhattak sejtalapú húsokat 2020 óta Szingapúrban, és most engedélyezték ugyanezt a világ legnagyobb piacán is

mondta Josh Tetrick, a Good Meat és az Eat Just társalapítója.

A GOOD Meat csirkehúsa Szingapúrban már 2020 óta elérhető, de eddig ez volt az egyetlen ilyen ország a világon, így mindenképpen hatalmas előrelépést jelent, hogy egy újabb ország – ráadásul éppen az Amerikai Egyesült Államok – engedélyt adott ezeknek a termékeknek az értékesítésére.

A sejtalapú húsgyártás sokkal tisztább, mint egy vágóhíd

A Be Smart csatorna – korábban It’s Okay to Be Smart – a YouTube felületének egyik legsikeresebb tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó csatornája, amit Dr. Joe Hanson biológus készít.

Joe legújabb videójában az Upside Foods gyártóüzemébe látogatott, ahol nemcsak a gyártási procedúrát magyarázták el neki, de meg is kóstolta az üzemben előállított csirkehúst, amire nemes egyszerűséggel csak így reagált: „Ez csirke!”.

Az ismeretterjesztő videóban megismerkedhetünk a jelenlegi élelmezési rendszerünk problémáival, a húsfogyasztás által okozott ökológiai és erkölcsi károkkal, illetve lépésről-lépésre láthatjuk (legalábbis hallhatjuk), hogyan készül az a csirkehús, amihez nem kell csirke – pontosabban csak a legelején.

A videóban nemcsak Uma Valeti, a cég ügyvezetője szólal meg, de Eric Schulze alelnök is, aki elmagyarázza, mi az a folyamat, ami során egy több mint 10 millió sejtet számláló, rizsszem méretű biopsziából végül csirkemellfilé lesz.

Az amerikaiak most még nem fognak tudni besétálni a legközelebbi Walmartba vagy Targetbe, és leemelni a polcról a legújabb laborban készült csirkemellfilét, egyelőre ugyanis kizárólag éttermekben lehet majd hozzájuk jutni, de borítékolható, hogy a megfelelő fogadtatást követően idővel a boltok polcain is találkozhatnak majd a termékekkel.

Európának fel kell zárkóznia

A döntést nagyszerű lépésnek tartják az európai szakemberek, akik úgy gondolják, itt az idő, hogy az európai szabályozók is elgördítsék az akadályokat a sejtalapú húskészítmények útjából. Ezek a termékek nemcsak erkölcsileg, de ökológiai szempontból is sokkal jobb mutatókkal rendelkeznek, mint azok, amelyekhez állatokat kell szaporítani, etetni, gyógyszerezni és végül lemészárolni.

„A sejtalapú húskészítmények gyártása lehetőséget biztosít az embereknek, hogy fenntarthatóbb módon étkezzenek, elősegítve ezzel a klímabarát étrendek könnyebb elterjedését” – mondta Jasmin de Boo, a ProVeg International ügyvezetője.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.