Most olvasott cikk
Könyv készült a sejtalapú élelmiszergyártásról

Könyv készült a sejtalapú élelmiszergyártásról

2024-ben átfogó könyv jelenik meg a sejtalapú húsgyártásról

Előreláthatóan 2024-ben jelenik meg Európában a Cultivated Meat to Secure Our Future, a sejtalapú élelmiszergyártás jövőjéről szóló könyv. A kiadványban elismert egészségügyi szakemberek, élelmiszermérnökök és állatjogi aktivisták tárgyalják a technológiában rejlő lehetőségeket, buktatókat és a leküzdésre váró akadályokat.

A sejtalapú élelmiszergyártás állati szenvedés, valamint a biodiverzitás felszámolása nélkül tudna megoldást találni az élelmiszer-biztonságra. Éppen ezért fontos a könyv megjelenése, valamint az általa tárgyalt témák. Az állati alapú élelmiszerek dominanciájának megdöntésére irányuló kezdeményezések első vonalában sokáig a növényi alapú élelmiszerek álltak – és állnak még most is –, de a sejtalapú húsgyártás rohamtempóban közelít, hogy átvegye a vezetést. A technológiában rejlő lehetőségek egyaránt kecsegtetnek állatjogi, környezetvédelmi és egészségügyi előnyökkel, miközben fenntartható és megfizethető élelmiszert állítanak elő.

A laborhúsok a növényi alapú fehérjékhez képest nem utánoznak, hanem lemásolnak. Vagyis a gyártás során az izomszövettel sejtazonos módon megegyező végeredményt állítanak elő. Mindezt állati szenvedés, földhasználat vagy erdőirtás nélkül. Az ultramodern tartályokban, kultivációs közegben növesztett húsok sokak számára még mindig valószerűtlenül hangozhatnak. A technológia viszont rengeteget fejlődött a tíz évvel ezelőtti színre lépése óta. Természetesen nem arról van szó, hogy egy-két éven belül sejtkultivált bélszínt lehet majd kérni a hentestől. Ezt megelőzően még számos mérföldkövet el kell érnie az iparágnak. Többek között erről is, valamint sok más témáról értekezik a jövőre megjelenő könyv.

Hova jutott, és hova tart a sejtalapú élelmiszergyártás?

A Cultivated Meat to Secure Our Future: Hope for Animals, Food Security, and the Environment (Sejtalapú hús a jövőnk biztosításáért: remény az állatoknak, az élelmezésnek és a környezetnek) című könyv 2024-ben jelenik meg Európában. Amerikában és Kanadában már megvásárolható. Minden bizonnyal komoly angol nyelvtudásra lesz szüksége annak, aki el szeretne mélyedni a könyvben, de akit érdekel a téma, annak mindenképpen érdemes.

A hús előállítása állatok felhasználásával ilyen mértékben, ahogy most csináljuk, hatalmas természeti csapást és komoly egészségügyi kockázatot jelent. A sejtalapú húsgyártás tényleg biztosíthatja a jövőt? Michel Vandenbosch és Philip Lymbery szakértők nagyszerű csapatot hoztak össze, hogy megválaszolják ezt a kérdést

– nyilatkozta Peter Singer a könyvről.

A könyv sorra veszi mindazon eredményeket, melyeket az ipar az utóbbi évtizedben elért. Emellett tárgyalja azokat az akadályokat, amelyek továbbra is fennállnak, névlegesen: a termelési kapacitás fokozását és a sejtalapú húskészítmények árát. Habár jelenleg ez a két szempont nem teszi lehetővé, hogy a laborhús kompetitív legyen, mindkét fronton elképesztő fejlődés ment végbe az utóbbi években. A szakértők szinte kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy idővel nemcsak az állati hússal azonos, de annál alacsonyabb áron lehet majd előállítani a terméket.

Komoly akadály még az engedélyeztetési eljárás. Amerikában és Szingapúrban már lehet kapni ilyen húst, de Európában még nincs erre lehetőség. Vannak viszont arra utaló jelek, hogy ez rövidesen megváltozhat.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.