Az új készítmény sokkal etikusabb módon állítható elő, a vérplazmát ugyanis fájdalommentes módon tudják kinyerni a tehenekből, ellentétben azzal a szérummal, amit az állat levágását követően nyernek ki a magzatból. Az Omeat cég a termékét sejtalapú húskészítményeket gyártó cégek számára szeretné értékesíteni, de az alternatív húsgyártáson kívül is van felvevőpiac.
Sokévnyi munkát követően az Omeat előállt a magzati szarvasmarhaszérum (FBS – fetal bovine serum) helyettesítésére szolgáló Plentyvel. A termék alapja a tehenekből nyert vérplazma, ami hamar újratermelődik, ráadásul sokkal etikusabb is, mint az eddig használt FBS, a Plenty kinyeréséhez ugyanis nincs szükség a vemhes tehén levágására, hogy a magzatból kinyerjék az őssejteket.
A magzati szarvasmarhaszérum elvitathatatlan szerepet játszott abban, hogy a sejtkultúrákat használó élelmiszergyártás iparága elindulhasson, de az etikai aggályok mellett nagyon költséges is a kinyerése. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy az első ilyen módon elkészített marhahúspogácsák előállítása több százezer dollárra rúgott. Idővel a technológia fejlődése hozzájárult a tenyésztett húsok készítésének költségcsökkenéséhez, de az FBS mellőzése is fontos tényező volt az árak lefaragásában.
Vegánnak számít a Plentyvel készült hús?
Idővel számos cég kezdett el szérummentes közeget használni a sejtek kultiválásához, de az Omeat úgy véli, a Plenty mindegyiknél hatásosabb. A cég saját karbonsemleges legelőjén tartott tehenekből nyeri a megújuló plazmát, mindezt humánus módon.
Egy tehénből a hetente kinyert vérplazmával éves szinten sok tehénnyi húst tudunk gyártani. Ez azt jelenti, hogy elláthatjuk étellel a bolygót a marhaiparban használt állatok töredékének közreműködésével
– mondta Ali Khademhosseini, az Omeat ügyvezetője, az MIT és a Harvard munkatársa.
„Ha kultiváló közegről van szó, az FBS számít az aranymértéknek. Ezzel együtt megvannak a hátulütői, például a magas ár, a korlátozott és kiszámíthatatlan kínálat és az etikai problémák a kinyerést illetően” – tette hozzá.
A termék – ezáltal pedig az ezzel készült sejtalapú húskészítmény – szigorú technikai értelemben véve nem vegán, mert állatokat kell használni az előállításához, de a cég nagyon körültekintő módon bánik a tehenekkel. Teljes állásban alkalmaz állatorvosokat és állatjóléti személyzetet, a plazma kinyerése pedig a pozitív megerősítés módszerén alapul, miközben a tehenek kényelmét tartják szem előtt. Habár vegánként a cél, hogy az állatok teljes egészében kikerüljenek az élelmiszergyártási – és minden egyéb – körforgásból, a plazma kinyerése nyilvánvalóan lényegesen etikusabb megoldás, mint a levágással kinyert szérum.
Mivel a kultiváló közeg nem számít élelmiszernek, ezért nincs szükség olyan engedélyeztetési eljárásokra, ami az elkészült húskészítményekhez kötelező, így az Omeat egyből értékesítheti is a Plentyt, amivel az egyik első olyan sejtlapú élelmiszergyártó cég lehet, amelyik bevételt generál.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.