Most olvasott cikk
Az Európai Űrügynökség is érdeklődik a sejtalapú húsgyártás iránt

Az Európai Űrügynökség is érdeklődik a sejtalapú húsgyártás iránt

az űrkutatók is érdeklődnek a sejtalapú húsgyártás iránt

Az ESA (European Space Agency) szeretné kideríteni, hogy milyen lehetőségeket rejt magában a sejtalapú húsgyártás az űrutazás szempontjából. Hiszen a sejtekből előállított állati szövetek nagyszerű fehérjeforrást jelenthetnének az asztronautáknak. Az ügynökség két éve már feladott egy álláshirdetést olyan szakemberek számára, akik ezzel a témakörrel foglalkoznának. A most publikált beszámoló alapján ígéretesnek tűnik a technológia űrben történő alkalmazása.

A sejtalapú húsgyártás nem csupán az élelmiszer-biztonságot tudná biztosítani az embereknek, akadnak más felhasználási területek is, ahol komoly előnyökkel járhat. Ilyen például az állateledel-ipar, ahol szintén nagyon előnyös fenntarthatósági és környezetvédelmi eredményeket érhet el a technológia. Ráadásul valószínűleg az engedélyeztetési eljárás sem annyira rigorózus, mint az emberi fogyasztása szánt élelmiszereknél. Amerikában például az állateledel gyártása az élelmiszeripar kibocsátásának 25-30 százalékáért felel.

A sejtalapú húsgyártás az űrhajósokat is segítheti

A másik terület, amire talán kevesebben gondolnak a laborhús technológiai előnyeit latolgatva, az űrutazás. Éppen emiatt az Európai Űrügynökség (ESA) már egy ideje foglalkozik a témával. Két évvel ezelőtt egy álláshirdetésben (már nem aktív) olyan szakértőket kerestek, akik a sejtkultivációs élelmiszergyártás űrutazásban történő megvalósításán fognak dolgozni.

A kutatási eredmények megérkeztek, és elég ígéretesnek tűnnek. Az elemzést követően mindkét csapat hasonló következtetésre jutott, és úgy gondolják, hogy a sejtalapú húsgyártás megvalósítása az űrutazásban egyáltalán nem elvetendő ötlet, érdemes tovább folytatni a kutatásokat

– mondta Paolo Corradi, az ESA egyik mérnöke.

A két csapat (a Yuri és a Reutlingen University, valamint a Kayser Space és a Campden BRI kutatóintézet) egymástól függetlenül vizsgálták a használni kívánt technológia megvalósítási lehetőségeit. Összevetették azt a jelenlegi élelmiszer-előállítási módszerekkel, és különböző laborhúskészítési módszereket javasoltak.

Az ügynökség nem csupán abban érdekelt, hogy az eljárást az űrben is megvalósíthassák. Szeretnék, ha sikerülne kifejleszteni egy olyan zárt láncú rendszert, ahol a sejtkultivációra használt tápanyagok és az emésztési végtermékek is újra felhasználhatók. Úgy gondolják, ezt a későbbiekben akár a földi gyártási eljárások is átvehetik.

Úgy érezzük, hogy egy olyan folyamat elején járunk, ami forradalmasíthatja az élelmiszergyártást és elavulttá teheti a hagyományos húselőállítást. A fejlett országok abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy eltávolodhatnak az állattartástól és a mészárlástól, ami nagyon nem hatékony módja az élelmiszer előállításának, ráadásul fenntarthatatlan, egészségtelen és erkölcsi aggályokat is felvet

– tette hozzá Corradi.

Az ESA-n kívül a SpaceX is érdeklődik a technológia űrben történő alkalmazása iránt. Ők azt vizsgálják, milyen módon hat a mikrogravitáció a szövetképződésre.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.