Most olvasott cikk
Elszabadult egy oroszlán a cirkuszból, a polgármester szigorítást követel

Elszabadult egy oroszlán a cirkuszból, a polgármester szigorítást követel

kiszabadult egy oroszlán a cirkuszból Olaszországban

Órákon át szabadon kószált egy megszökött oroszlán az olaszországi Ladispoliban. A település polgármestere a történteket követően azt hangoztatta, ideje lenne betiltani az állatok cirkuszi kizsákmányolását. Az állatvédők természetesen egyetértenek vele.

Meglehetősen bizarr látványban volt része a ladispoli lakosságnak a közelmúltban. A Rómától mintegy ötven kilométerre fekvő település utcáit legalább öt órán keresztül rótta Kimba, a cirkuszból kiszabadult nyolcéves hím oroszlán.

A város polgármestere, Alessandro Grando felszólította a lakosokat, hogy maradjanak otthonukban, amíg az állatot nem sikerül elfogni. Az oroszlán nem támadott meg senkit, nem okozott maradandó károkat. A rendőrségi helikopter infravörös kamera bevetésével találta végül meg, egy mezőn. A sikeres befogás után pedig Kimbát visszavitték a cirkuszba.

Kimbát a Rony Roller vándorcirkusz utaztatja és szerepelteti műsoraiban. Hogy a nagymacska miként szökött meg, továbbra is rejtély.

Nagyon furcsa, ami történt. Csak annyit tudunk mondani, hogy egy oroszlán nem képes kinyitni egy reteszt és feltörni egy zárat

nyilatkozta Rony Vassallo, a cirkusz állatfelügyelője és idomárja a Reutersnek.

A cirkusz üzemeltetői a La Repubblicának elmondták, hogy szabotázsra gyanakodnak. Ezt arra alapozzák, hogy mikor rátaláltak a nyitott oroszlánketrecre, három embert láttak elszaladni a helyszínről.

Az oroszlán helye nem a cirkuszban van

Ladispoli polgármestere szerint mindenesetre a történet utózöngéjeként nem is az a legfontosabb, hogy a kiszabadulás mikéntjére megtalálják a választ. Amellett, hogy Alessandro Grando nem szeretne feloldozást adni azoknak sem, akik esetleg szabadon engedték a településen az oroszlánt, szélesítette a perspektívát.

Remélem, hogy ez az epizód lelkiismeret-furdalást kelt majd egyesekben, és véget vethetünk végre az állatok cirkuszi kizsákmányolásának

– olvasható az olasz polgármester közleményében.

A nagymacskák és más állatok ketrecekbe zárása, városról városra való hurcolása és büntetés terhe melletti produkcióra kényszerítése maga a katasztrófa receptje – erősíti a városvezető álláspontját a PETA állatvédő szervezet is cikkében.

A természetben az oroszlánok és más nagymacskák idejük nagy részét futással, hatalmas távolságok bejárásával, párválasztással és szocializálódással töltik. A cirkuszok megfosztják őket mindattól, ami természetes és fontos számukra. Kicsi ketrecekben szállítják őket, arra kényszerítik őket, hogy ugyanazon a helyen egyenek, igyanak, aludjanak, ürítsenek és vizeljenek

– hívta fel a figyelmet az állatvédő csoport.

Hogy a ladispoli polgármester reményei valóra válnak-e, és meglátják-e az érintettek, mi is a probléma az állatok cirkuszi kizsákmányolásával, még kérdéses. A Reuters videóján mindenesetre, amely Kimba visszatérése után készült, a cirkusz állatidomára azt mondja: „Az oroszlán jól van, itt alszik a fivéreivel.”

(Green Matters)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.