Most olvasott cikk
Franciaország betiltja a vadállatok cirkuszi szerepeltetését, a nyércfarmokat és a delfinshowkat

Franciaország betiltja a vadállatok cirkuszi szerepeltetését, a nyércfarmokat és a delfinshowkat

2024-től tilos lesz vadállatokat szerepeltetni a francia cirkuszokban. Emellett betiltják még a delfinshowkat, a nyércfarmokat, de az állatkínzás büntetési tételei is emelkednek.

A francia parlament elfogadta azt az állatjóléti törvénymódosítást, ami megtiltja a cirkuszok számára, hogy előadásaikhoz vadállatokat használjanak. A tavaly óta napirenden lévő szigorítást a parlament mindkét háza megszavazta. Már csak Emmanuel Macron államfő aláírása hiányzik, de az elnök szignójára feltehetően nem kell majd sokat várni, Macron ugyanis „történelmi lépésként” értékeli a jogszabálymódosítást.

Állatvédők kontra cirkuszigazgatók

A törvény alapján 2024-ig kell felhagynia a cirkuszoknak a vadállatok – medvék, elefántok, tigrisek, oroszlánok – szerepeltetésével. Ez minden bizonnyal komoly indulatokat fog kiváltani az országban, ahol 120 cirkusztulajdonost is érintenek az új rendelkezések, akik már figyelmeztettek arra, hogy így sok állat számkivetetté válhat.

Ez egy önkényes törvény, hiszen nem bánunk rosszul az állatokkal a cirkuszainkban.

– mondta William Kerwich, a cirkuszi állatidomárok szövetségének elnöke az AFP-nek.

Stefánia monacói hercegnő, a World Circus Federation tiszteletbeli elnöke elítélte a tövénymódosítást. Elmondása szerint a cirkuszok mindenkit boldoggá tesznek, ellentétben például a vadászattal, ahol a sportra használt lovak és kutyák, valamint a préda is szenvednek.

Állatvédő csoportok szerint a cirkuszi mutatványokra tartott állatok igenis rossz körülmények között élnek. A PETA véleménye, hogy „nem azért végzik el a trükköket, mert ehhez van kedvük, hanem azért, mert félnek a retorziótol, ami az engedetlenséggel jár.” A cirkuszok egész életükre „szűkös ketrecekbe zárják őket, ahol esznek, isznak, alszanak és ürítenek. Mindezt ugyanazon a helyen.” – mondják.

Nem csak a cirkuszokat érinti

Televíziós műsorokban, privát bulikon és éjszakai szórakozóhelyeken sem lehet majd vadállatokat szerepeltetni, ráadásul 7 éven belül ezeknek az állatoknak a tartása is tilos lesz. Emellett 5 éven belül a delfinshowkat is eltörli a törvény, Franciaország utolsó nyércfarmjára pedig azonnali bezárás vár.

Az állatkínzás büntetési tételei is megemelkednek. Mostantól 5 évig terjedő elzárással és 75.000 eurós pénzbírsággal lehet sújtani azokat, akiket elítélnek. A módosítás a háziállatok kereskedelmét is korlátozza: egy hetes várakozási időt rendel el a vásárlás előtt, ezzel szeretnék ugyanis csökkenteni az impulzusvásárlást, amely következtében sok állat kerül rossz körülmények közé, vagy idővel az utcára.

A jelenlegi módosítás nem érinti az állattenyésztést, a vadászatot, a bikaviadalt, de Loïc Dombreval – az LREM párt politikusa – szerint bizonyosan eljön majd az idő, amikor ezekről a kényes, sok érzelmet kiváltó témákról is beszélni kell.

Állatos cirkuszok helyzete Magyarországon

Az új jogszabálymódosítással Franciaország csatlakozik ahhoz a több tucat országhoz világszerte, akik már betiltották a vadállatok cirkuszokban történő szerepeltetését.

A Párbeszéd kezdeményezésén kívül nem sok jel utal arra, hogy a jövőben Magyarország is csatlakozhatna ehhez a névsorhoz. Sőt, néhány éve petíció is indult azért, hogy maradjanak az állatos számok a hazai intézményekben.

A magyarországi és külföldi szereplők véleménye jórészt egybecseng, miszerint a vadállatos számok a cirkuszkultúra alapját képezik és rendre szerepel érvként, hogy ezek az állatok már fogságban születtek, illetve az idomárok is elveszítenék a munkájukat.

(The Guardian, Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.