Most olvasott cikk
A francia kormány ismét belerúgott a húsalternatívákba

A francia kormány ismét belerúgott a húsalternatívákba

Vegán húsalternatíva

A francia kormány úgy döntött, hogy korlátozza a növényi termékek elnevezésére vonatkozó lehetőségeket. A lépésnek köze lehet a nemrég zajlott gazdatüntetésekhez. Eközben Olaszország nyitott lenne arra, hogy a korábbi tiltásokat felülvizsgálják, amennyiben az közvetlenül nehéz helyzetbe hoz olasz vállalkozásokat.

A növényi termékek elnevezése egy olyan csatamező, ahol régóta zajlanak már az összecsapások. Az agrárlobbi célja, hogy az egyre nagyobb teret nyerő növényi alapú termékek útjába akadályokat gördítsen, amelyekkel lassítani lehet a piaci terjedést. Pár napja a francia kormány kiadott egy rendeletet, amely szabályozza, mely elnevezéseket nem használhatják a növényi termékek gyártói készítményeikre – számolt be a hírről a Time magazin.

A huszonegy elemet felsorakoztató tiltólistán a szokásos elnevezések szerepelnek, vagyis olyanok, mint például a sonka, a steak, a filé. Azok a magánszemélyek, akik megszegik a szabályozást, 1500 eurós, azaz nagyjából 600.000 forintos bírságra számíthatnak. Cégeknél a büntetés mértéke 7500 euró, ami már közel 3 millió forintos büntetést jelent. A tiltás csak a Franciaországban előállított termékekre vonatkozik, a máshol készült termékek kivételt képeznek. Emiatt sokan úgy gondolják, a tiltás a külföldi versenytársakat hozhatja előnyös helyzetbe.

A rendelet bevezetését követően 3 hónap áll a gyártók rendelkezésére, hogy módosítsák a termékek csomagolását, és egy évük lesz arra, hogy eladják a raktáron lévő, húsos elnevezést használó növényi alapú termékeiket, amelyeket a rendelet bevezetése előtt legyártottak.

Franciaország még 2022 júniusában, első európai országként tett lépéseket a növényi alapú készítmények elnevezéseinek szabályozására. A folyamat megakadt, mert az Államtanács az Európai Bírósághoz fordult, hogy szabályos-e egyáltalán az elnevezések ilyen szintű szabályozása.

A tiltásra vonatkozó indok ismételten csak az a megkérdőjelezhető állítás, miszerint a vásárlókat összezavarja a növényi termékeken lévő, húsra utaló elnevezés.

Tudományosan bizonyított, hogy a vásárlókat inkább az zavarja össze, ha a növényi terméken nincs rajta, hogy milyen húsfélét helyettesít. Decemberben a francia legfelsőbb bíróság is úgy ítélte meg, hogy a fogyasztók el tudják dönteni, mit vásárolnak, és az elnevezések nem megtévesztők.

Olaszországban újra téma a növényi termékek elnevezése

A növényi termékek és a sejtalapú hús egyik legnagyobb európai ellenlábasa, az olasz kormány nyitott arra, hogy felülvizsgálja az elnevezésekre vonatkozó tiltást – írta meg a Food Manufacture. Francesco Lollobrigida megerősítette, hogy párbeszédet folytatnak az olasz növényi alapú gyártók érdekeit képviselő Union Food szervezettel.

A törvény elfogadását követő időszakban a Union Food tájékoztatott arról, hogy egyes tagjaikat nehéz helyzetbe hozhatja a változás. Emiatt vagyunk hajlandók a párbeszédre. Hogy kiderítsük, hogyan tudjuk ezt megtenni úgy, hogy nem ártunk a cégeknek, miközben továbbra is a fogyasztók korrekt tájékoztatását tartjuk szem előtt

– mondta Lollobridiga a parlamentben. „A legutolsó, amit szeretnék, hogy ártsak az olasz cégeknek” – tette hozzá az agrárminiszter.

A Good Food Institute (GFI) Europe szerint Olaszország Európa harmadik legnagyobb piaca növényi termékek tekintetében. Ráadásul az országban végzett felmérések alapján a fogyasztókat egyáltalán nem zavarják össze az elnevezések. A GFI Europe pozitív változásként értékeli a felülvizsgálatot.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.