Most olvasott cikk
Először kapott Michelin-csillagot egy francia vegán étterem

Először kapott Michelin-csillagot egy francia vegán étterem

ONA-franciaország-michelin-csillagos-vegán-étterem

Ki mondta azt, hogy egy vegán étel nem lehet finom? Sőt, egyenesen mennyei. Igazi gasztronómiai élmény. Hétfő óta mindez hivatalos tény Franciaországban, hiszen az ONA elnevezésű vegán étterem Michelin-csillagot kapott.

A Bordeaux-tól 47 kilométerre fekvő, alig több mint hatezer lelket számláló Arès nevű kisvárosban 2016-ban nyitották meg a kizárólag növényi alapanyagokat felhasználó vendéglátó helyiséget, és nem is akármilyen módon.

A vállalkozó kedvű tulajdonosok ugyanis banki hitel nélkül, egy közösségi pénzügyi kampány révén indították be az üzletet, nem csoda tehát, hogy a meglepett és büszke séf sem feledkezett meg a dicsőség pillanatában arról, kik segédkeztek az étterem megnyitásában.

„Nagyon meg vagyunk hatva, de a siker nemcsak a miénk, hanem a barátainké, a családunké, a beszállítóinké, az ügyfeleinké, és kis hangyáké, akik nélkül meg sem nyithattunk volna. A hangyák pedig nem mások, mint az a körülbelül nyolcvan önkéntes, aki 2016-ban két hónapon át segítségünkre volt a helyiség rendbetételében”

– jelentette ki a hír hallatán Claire Vallée, aki a hétfogásos gasztronómiai menüjében a fenyőt és a vargányát japán sakéval, a zellert és a tonkababot pedig borostyán sörrel ötvözte.

S ugyan hol máshol kaphatta volna meg az értesítést, mint a konyhában, ahol éppen egy rádióműsor számára készített elő egy különleges receptet.

Claire Vallée ONA michelin-csillagos étterem
Pierre Herbulot / europe1.fr

Egy etikus küldetés, amiben kevesen hittek

Az étterem is küldetéséről kapta nevét, hiszen az ONA (Origine Non Animale) a nem állati eredetű francia kifejezés kezdőbetűiből született. S hogy mennyire nem hittek a kívülállók a sikerben, arra éppen a közösségi összefogás a legjobb példa, hiszen a klasszikus bankok nem voltak hajlandóak az ötlet finanszírozására.

A bankárok akkoriban sem a veganizmusban, sem a növényi alapú gasztronómiában, de még a kiválasztott helyben sem láttak perspektívát.

Claire Vallée, aki civilben egyébként archeológus, azonban azt vallja, hogy semmi sem lehetetlen, így nem is engedte, hogy bárki is a kedvét szegje. Bízott a tervében és sikerre is vitte azt.

Az ONA már 2018-ban elnyerte a híres Michelin kalauz „villáját” amely a csillagosok előszobájának is tekinthető. Persze azt is tudta, hogy a tisztán növényi ételek tálalása nagyon is komplikált feladat a legmagasabb gasztronómiai körökben, miközben teljesen újszerű is.

A kiváló séf egyébként akkor fordult a húsmentes étkezés felé, amikor egy évig Thaiföldön élt. Franciaországba visszatérve egy elegáns étteremben dolgozott, amikor rájött, hogy egyszerűen nem bír tovább állati termékekkel foglalkozni. Inkább a zöldségek, gyümölcsök és gabonák. Innen pedig már csak egy lépés volt a vegán étterem, az ONA megnyitása.

Arra kérdésre, hogy úttörőnek érzi-e magát, nagyon szerényen azt válaszolta: ő csak követni szerette volna az olyan valódi újítókat, mint a tavaly elhunyt Jean-Chritian Jury, a berlini La Mano Verde (zöld kéz – spanyolul) séfjét, aki a vegén konyhaművészet legnagyobb mestere volt.

Az ONA sikere valójában kettős siker, hiszen nemcsak csillagot kapott a hét első napján, de azon nyomban egy zöld csillagot is, amelyet nemrégiben vezettek be azon intézmények díjazására, amelyek élen járnak a környezettudatos szemlélet alkalmazásában.

A koronavírus-járvány kellős közepén, persze az ONA is a túlélésért küzd, de úgy tűnik, hogy a Michelintől kapott csillagok révén, több esélyük lesz rá, mint a konkurenciának.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.