New York állam harcba száll a világ egyik legnagyobb húsipari cégével

New York állam harcba száll a JBS brazil húsvállalattal

A brazil JBS cég környezetvédelmi ígéretei nem fedik a valóságot New York állam legfőbb ügyésze szerint, ezért zöldmosás miatt beperelte a céget. A vád szerint a hamis állítások alkalmasak arra, hogy a cég a környezettudatos vásárlókat félrevezesse. A JBS tagadja, hogy ez lenne a helyzet, továbbra is kitartanak a környezetvédelmi vállalásaik valódisága mellett.

A világ legnagyobb marhahús-előállító cége, a brazil JBS 2040-re karbonsemlegességet ígért, miközben a termelésüket tovább szeretnék fokozni. New York állam legfőbb ügyésze, Letitia James úgy látja, ezek az ígéretek csak üres lózungok. A vásárlók félrevezetése miatt beperelte a céget, pontosabban a cég amerikai leányvállalatát, a JBS USA-t – írta meg a The Guardian.

A vád szerint a cég a zöldmosás gyakorlatát alkalmazva igyekszik megnyerni magának a környezettudatos fogyasztókat. A félrevezetés miatt ezek a fogyasztók úgy érezhetik, nem ártanak annyit a környezetnek a termékek vásárlásával.

A környezetvédelmi zöldmosás az amerikaiak pénztárcáját és a jövő nemzedékeinek tett ígéreteket torpedózza meg

– fejtette ki véleményét Leitita James.

A The Wall Street Journalnak tett nyilatkozatában a JBS tagadta, hogy zöldmosást alkalmaznának. Állításuk szerint továbbra is elkötelezettek a fenntarthatóság iránt, környezetvédelmi céljaik a valóságot tükrözik. Mindezt úgy, hogy a cég csak az amerikai telepein több mint 200.000 szarvasmarhát, félmillió sertést és 45 millió csirkét dolgoz fel hetente.

A FAIRR-jelentés is a zöldmosás gyanúját erősíti

A cég annak ellenére állítja, hogy elkötelezett a környezetvédelem iránt, hogy a FAIRR-jelentés szerint a JBS kibocsátása 2022 és 2023 között 6 százalékkal növekedett. Ráadásul a listán ők rendelkeznek a legmagasabb károsanyag-kibocsátási értékekkel. A cég 2021-es jelentése alapján több mint 71 millió tonnányi üvegházhatású gázt bocsátott a légkörbe. Ez az érték számos ország adatainál magasabb.

A JBS számára nem jön jókor a per, a cég ugyanis szeretne minél előbb bekerülni a New York-i tőzsdére. Ezzel kapcsolatban környezetvédőknek és szenátoroknak is voltak ellenérzéseik. Leginkább a céghez köthető, elképesztő mértékű erdőirtás és a természeti károkozás miatt. Ehhez jön még hozzá a zöldmosás miatti per. A cég egyelőre az idei év második felére tolta a tőzsdei debütálást.

Amikor egy vállalat félrevezető módon kommunikálja a fenntarthatóság iránti elköteleződését, azzal átverik a fogyasztókat és veszélyeztetik a bolygót

– nyilatkozta a legfőbb ügyész.

A vádirat megemlít egy 2021 áprilisában a The New York Timesban megjelent egész oldalas reklámot, amely a következő állításokat tartalmazta:

  • „A mezőgazdaság a klímahelyzet megoldásának része lehet. Bacon, csirkeszárnyak és steak net-zéró kibocsátással. Lehetséges.”
  • „Mi vagyunk az első jelentős piaci szereplő a szektorban, akik 2040-re karbonsemlegességet ígérnek. El lehet ezt érni? Úgy hisszük, hogy igen, és valós lépéseket teszünk ennek érdekében.”
  • „Tudományosan megalapozott, határidővel ellátott célokat határozunk meg, és egymilliárd dollárt szánunk rájuk a következő évtized leforgása alatt.”
  • „2030-ra 30 százalékkal csökkentjük a kibocsátásunkat, és öt éven belül kiiktatjuk az amazonasi erdőirtásokat az ellátási láncunkból.”

A vádiratban említésre kerül egy 2023 szeptemberi New York-i rendezvény is, amelyen a JBS Group ügyvezető igazgatója ismét csak hangoztatta a 2040-es célkitűzéseket, holott addigra már az amerikai reklámhatósággal (NAD) megállapodtak, hogy hanyagolják ezeket a kijelentéseket kétes valóságtartalmuk miatt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.