Dánia legnagyobb húsipari cégének vezetője szerint “a marhahús nem lehet éghajlatbarát, és a fogyasztásnak csökkennie kell”

Egy felmérés szerint az amerikaiak 12 százaélka felelős az elfogyasztott marhahús feléért

Jais Valeur, Dánia legnagyobb hústermelőjének, a Danish Crownnak a vezérigazgatója az iparág negatív környezeti hatásairól beszélt. A Berlingske-nek nyilatkozva részletezte aggodalmát a marhahús jövőjét illetően.

Elképzelése szerint az emberek nem fognak teljesen lemondani a marhahús fogyasztásáról, ám ez egyre inkább a korábban tejelő tehenekből fog származni, nem pedig a kifejezetten húsra tenyésztett állatokból. Sokak számára már köztudott, ám még mindig nem elegen ismerik a tényt, hogy a tej- és a húsipar kéz a kézben járnak. Minden tejipari jószág előbb-utóbb a vágóhídra kerül: a hímek akár már 1 éves koruk előtt, a tejelő tehenek pedig a 4-5 év alatt bekövetkező elhasználódás után. Többek között ezért is kerülik a vegánok a tejtermékeket is.

“A marhahús nem lesz szuper éghajlatbarát. Kicsit olyan lesz, mint a pezsgő, egy luxustermék”

A húsfogyasztás egyre inkább csökken Dániában, és egy, a hónap elején született mérföldkőnek számító politikai megállapodás értelmében a támogatásokat az állati termékek helyett növénytermesztő gazdáknak fogják folyósítani. A dánok több mint fele azt állítja, hogy tervezi a húsfogyasztás csökkentését.

“Világossá vált számomra, hogy az emberek húsfogyasztása és a hússal kapcsolatos hiedelmeik jelentősen meg fognak változni az elkövetkező években”

– mondta Valeur. A vállalat most kezdte el néhány növényi alapú termék gyártását, és elismeri, hogy talán már hamarabb lépniük kellett volna ebbe az irányba.

A férfi azonban nincs meggyőződve arról, hogy a hústermelésnek teljesen be kell szűnnie. A Danish Crown elsődleges üzletága a sertéshús, amelynek kisebb a szénlábnyoma, mint a marhahúsnak – bár még mindig jelentősen nagyobb, mint a legtöbb növényi alapú élelmiszernek. Ennek eredményeként úgy véli, hogy a vállalat képes lesz a sertéshús előállítását a jelenlegi mennyiségben folytatni.

Kristine Clement, a Greenpeace élelmiszer- és erdészeti kampánymenedzsere azonban nem ért egyet ezzel. Úgy nyilatkozott, hogy fantasztikusnak tartja Jais Valeur állásfoglalását, a marhahús valóban nem fenntartható – ugyanakkor más állati eredetű termékek – mint például a sertéshús – szintén luxuscikknek minősülnek a klímaváltozás idején.

Állítása szerint sokkal jobban járna a világ, ha állatok felhizlalása és elfogyasztása helyett az emberek ennék meg a hatalmas területen megtermelhető növényi alapú ételeket. Egy átfogó kutatás nemrég arról számolt be, hogy a jelenleg 4.1 milliárd hektár, állattenyésztésre és takarmánytermesztésre használt földterület 75%-át (3.1 milliárd hektárt) felszabadíthatnánk, ha az emberiség növényi étrendre váltana.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.