Most olvasott cikk
Amszterdam városvezetése a növényi alapú étrendre ösztönzi a lakosságot

Amszterdam városvezetése a növényi alapú étrendre ösztönzi a lakosságot

Az amszterdami városi tanács ambiciózus terveket fogalmazott meg annak érdekében, hogy 2030-ra a lakosok étrendjének felét növényi alapú ételek tegyék ki.

Azzal, hogy a város utcáiról kitiltják az egészségtelen ételeket, Amszterdam hivatalosan is elkötelezte magát egy “egészséges és fenntartható élelmezési környezet” megteremtése mellett – írja a holland Het Parool hírlap.

Amszterdam új kezdeményezésének egyik célja, hogy a jelenlegi 39%-ról 2030-ra legalább 50%-ra, 2040-re pedig 60%-ra növelje a növényi alapú élelmiszerek arányát a polgárok étrendjében. Ennek elérése érdekében a város azt tervezi, hogy az egészséges és fenntartható élelmiszerek kínálatát bővíti a veszélyeztetett városrészekben, illetve az iskolák és középületek környékén.

Az éttermeknek és a szupermarketeknek is javítaniuk kell a növényi alapú élelmiszerek kínálatát, valamint nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a helyi élelmiszerekre. Az egészségtelen gyorséttermek újonnan kérelmezett engedélyeit erősen korlátozni fogják. A kezdeményezést több minisztérium is támogatja, és hamarosan más városokban is bevezethetik.

Bár a növényi alapú táplálkozás előnyei az éghajlatváltozás elleni küzdelem szempontjából is jól dokumentáltak, a holland főváros lépésének fő oka egészségügyi indíttatású.. Hollandiában egyre nagyobb méreteket ölt az elhízás, 2018-ban minden nyolcadik gyermek túlsúlyos volt, és a felnőttek mintegy fele is. Az új rendelkezés alapján úgy tűnik, a város felismerte, hogy az egészséges szokások beiktatása egészségesebb társadalmat eredményez, és a növényi alapú étrend népszerűsítése a legjobb módja ennek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.