Most olvasott cikk
Izmosabb növényi alapú kínálattal készülnek a párizsi olimpia szervezői

Izmosabb növényi alapú kínálattal készülnek a párizsi olimpia szervezői

Növényi alapú menüvel készülnek a párizsi olimpiára

A fenntarthatóság jegyében jóval több vegán fogást szeretnének felszolgálni az olimpiai menü keretében Párizsban, mint a korábbi olimpiákon. Azt ígérik, kevesebb lesz az állati eredetű étel, több a zöldség, a gyümölcs és a növényi eredetű fehérje a kínálatban.

Az olimpia központi témájának legkevésbé sem az étkezés tekinthető, a szervezőknek mégis gondolniuk kell a sportesemény ezen aspektusára is. A július 26. és augusztus 11. között zajló 2024-es nyári játékokra várhatóan mintegy 16 millió ember érkezik Párizsba. A szervezők pedig azzal kalkulálnak, hogy az eseményre látogatók számára összességében több mint 13 millió fogást kell majd elkészíteniük. Gondoskodniuk kell a sportolók, az önkéntesek, a nézők és a sajtó képviselőinek étkeztetéséről is.

„Az esemény ezúttal Franciaországban zajlik majd, abban az országban, amely világrekorder az asztalnál eltöltött idő tekintetében. És mivel az emberiség eddig soha nem tapasztalt klímaváltozási és környezeti kihívásokkal szembesül, Párizsnak is fel kell vennie a kesztyűt. El kell érni, hogy mindenkinek lehetősége legyen jól és felelősségteljesen étkezni. A cél az, hogy a francia konyha kreativitását felhasználva felelősségteljesebb étkezési szokások uralkodhassanak a stadionokban és a sportesemények alatt”

olvasható az esemény hivatalos oldalán.

Kevesebb állati, több növényi az olimpiai menüben

A párizsi olimpia szervezőinek gasztronómiai felelősei arra vállalkoztak, hogy a fenntarthatóság jegyében csökkentik az ételfelhozatalban az állati eredetű termékek arányát, és növelik

  • a zöldségekét,
  • a gyümölcsökét és
  • a növényi eredetű fehérjékét.

Az ígéretnek persze van némi pikantériája. A szervezők a szlogenekben ugyanis rendre az olimpiai menü növényi alapú megreformálását emlegetik, a fogadalmaikat részletesebben taglaló dokumentum azonban csak a vegetáriánus opciók bővítésére tér ki.

A több növényi alapú lehetőségre mindenesetre – úgy tűnik – sportolói oldalról is van igény. A szervezők 200 francia és külföldi atléta körében végeztek felmérést az étkezési szokásaikkal, preferenciáikkal kapcsolatban. A válaszadók 20 százaléka arról számolt be, hogy flexitáriánus, míg 5 százalékuk vegetáriánus vagy vegán.

Párizs egyébként nem kizárólag az olimpiai menü „zöldítésével” gondoskodna arról, hogy a 2024-es sportesemény gasztronómiai szempontból a lehető legfenntarthatóbb legyen. Azt ígérik, hogy 80 százalékban Franciaországban előállított alapanyagokból dolgoznak majd. Visszafogják a műanyaghulladék termelését, minimalizálják az élelmiszer-hulladék mennyiségét, és azt is garantálják, hogy az olimpia során használt konyhai eszközök a játékok után nem a kukában végzik.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.