Most olvasott cikk
A valaha készült legátfogóbb tanulmány kimutatta: a vegán étrend a legkörnyezetbarátabb

A valaha készült legátfogóbb tanulmány kimutatta: a vegán étrend a legkörnyezetbarátabb

Vegán étrend a legfenntarthatóbb mind közül

A valaha készült legátfogóbb tanulmány összehasonlította a növényi alapú és a húsban gazdag étrendeket. Az adatokból az látszik, hogy az állati eredetű termékek elhagyásával tehetünk a legtöbbet a Földért.

Míg a korábbi tanulmányokban modelldiétákat és átlagértékeket használtak az egyes élelmiszerfajták környezeti hatásának megállapításához, ez az új kutatás 55.000 brit lakos valós étrendjét elemezte. Az új kutatásban az Oxfordi Egyetem kutatói négy különböző étrendet vizsgáltak, hogy kiderítsék az egyes táplálkozási szokások környezeti terhelését. A négy kategória a sok húst fogyasztó (high-meat), a kevés húst fogyasztó (low-meat), a vegetáriánus és a vegán étrendek voltak.

Emellett egy korábbi metaanalízis adatait is felhasználták, mely 119 ország 38.000 gazdaságát vizsgálta, amely feltérképezte a különböző módokon és helyeken előállított élelmiszerek közötti különbségeket.

A tanulmány szerint – melyet a neves Nature tudományos folyóiratban publikáltak – a vegán étrendre való áttérés jelentősen csökkenti az egyéni ökológiai lábnyomunkat és az étrendünk által okozott környezet károkat.

A hús és a tejtermékek előállításának bolygónkra gyakorolt negatív hatása már jól ismert. A tanulmány bevezetője pedig arra is rávilágít, hogy a kizárólag növényeket tartalmazó étrend megdöbbentő mértékben, akár 75 százalékkal is kevesebb kibocsátással járhat, mint a húsban gazdag táplálkozás. A kevés húst fogyasztók értékei is legalább 30 százalékkal jobbak voltak, mint azoké, akik rendszeresen fogyasztanak (napi átlagosan 100 g vagy annál több) húst. Az összegzés arra is rámutat, hogy hús- és tejtermékek előállítása nélkül 66 százalékkal kisebb mértékben csökkenne a biodiverzitás, és 54 százalékkal kevesebb vizet használnánk fel bolygónkon.

Kiderült többek között az is, hogy a környezeti hatások szempontjából sokkal fontosabb az, hogy mit eszünk, mint az, hogy hol és hogyan állították elő az élelmiszert. Korábbi kutatásokban már kimutatták, hogy még a legfenntarthatóbbnak minősülő hús is nyolcszor több klímakárt okoz, mint a legfenntarthatatlanabb növények termesztése. Vagyis a helyben nevelkedett marha valamelyest zöldebb lesz, mint a világ másik végéről behozott marhahús, de a növényi élelmiszerekkel – származzanak akárhonnan – sohasem fogja tudni felvenni a versenyt.

Nem elég a kevesebb hús

Az egyik legmeglepőbb adat a tanulmányból, hogy a vegán étrend 93 százalékkal kevesebb metánt bocsát ki, mint a vegyes étrendűeké. A metán a szén-dioxid több száz évéhez képest mindössze 12 évig marad a légkörben, azonban légkörmelegítő potenciálja akár nyolcvanszorosa is lehet előbbinek.

A tanulmányt végző szakemberek szerint üdvözlendő minden új technológia az állattenyésztésben, és fontos az ételpazarlás csökkentése is, de ezek már nem elegendőek a klímaváltozás megállításához. Erre az egyetlen hatékony mód, hogy minimálisra vagy nullára csökkentjük étrendünkben a hús- és tejtermékeket.

„Az egyes élelmiszerek nagyban különböző származási és előállítási körülményeinek ellenére a környezeti károkozás és az állati eredetű élelmiszerek közötti kapcsolat teljesen egyértelmű, és mindenképpen csökkentenünk kell az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását” – olvasható a tanulmány absztraktjában.

Éppen ezért a brit kutatók úgy vélik: a politikusoknak olyan törvényeket és irányelveket kellene bevezetniük, amelyek segítenek az embereknek csökkenteni az állati eredetű termékek fogyasztását, hogy minél hamarabb teljesüljenek a klímavédelmi célkitűzések.

Az Oxfordi Egyetem professzora és a kutatás vezetője, Peter Scarborough még hozzátette:

Étrendi döntéseink nagy hatással vannak a bolygóra. Ha csökkentjük a hús- és a tejtermékek mennyiségét, az nagyban befolyásolhatja a táplálkozásunk környezeti lábnyomát.

A globális élelmezési rendszer óriási hatással van a bolygóra, a felmelegedést kiváltó üvegházhatású gázkibocsátás egyharmadáért felelős. Emellett a világ édesvizeinek 70%-át használja fel, és a folyók és tavak szennyezésének 80%-át okozza. A Föld szárazföldjeinek legalább 75%-át használja az emberiség haszonállatok tartására vagy takarmánytermesztésre, valamint az erdőirtások és a biodiverzitás csökkenésének első számú okozója.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.