Most olvasott cikk
Olyan mértékben pusztulnak a korallzátonyok, hogy új vészhelyzeti szinteket kellett létrehozni

Olyan mértékben pusztulnak a korallzátonyok, hogy új vészhelyzeti szinteket kellett létrehozni

olyan mértékben pusztulnak a korallzátonyok hogy új veszélyességi fokozatokat kellett alkotni

A példátlan tengeri hőhullámok miatt meg kellett újítani a korallzátonyokat érő hőhatásfigyelő skálát. Az eddigi szinteket három új vészhelyzeti állapottal bővítették ki. A korallzátonyok pusztulása beláthatatlan következményekkel járhat, jelenlétük kritikus fontosságú a tengeri élővilág sokszínűsége szempontjából.

Három új vészhelyzeti szintet rendelt hozzá a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a korallzátonyokat monitorozó rendszerhez – írta meg a The Guardian. A skála kiegészítésére azért volt szükség, mert az eddigi legmagasabb hőterhelési szintet sok esetben jóval meghaladták a tavalyi értékek. A lista jelenlegi beosztása:

  • No Stress – nem fenyeget korallfehéredés
  • Watch – megfigyelés alatt
  • Warning – előfordulhat korallfehéredés
  • Alert Level 1 – előfordulhat zátonyszintű korallfehéredés
  • Alert Level 2 – zátonyszintű korallfehéredés, hőérzékeny korallok pusztulásának veszélye
  • Alert Level 3 (frissen hozzáadott) – több korallfaj pusztulásának veszélye
  • Alert Level 4 (frissen hozzáadott) – kiterjedt, több fajt érintő pusztulás veszélye (a korallok >50%-a)
  • Alert Level 5 (frissen hozzáadott) – szinte teljes zátonypusztulás veszélye (a korallok >80%-a)

Egy teljesen új szintre jutottunk már, melyben olyan elképesztők a hőmérsékleti behatások, hogy újra kellett gondolnunk, hogyan is csináljuk a dolgokat

– mondta Dr. Derek Manzello, a Coral Reef Watch (CRW) program igazgatója.

A CRW egy olyan figyelőrendszer, amely a kutatókat, tengerparkok vezetőit és minden civil érdeklődőt valós idejű adatokkal lát el a korallokat érő hőterhelésről. Ennek a terhelésnek a mértékét a szakma DHW-ben (degree heating week) méri. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb stressz éri a korallzátonyokat.

A korallzátonyok pusztulása beláthatatlan következményekkel járna

Ezek a hatalmas fajgazdagságú tengeri életközösségek elengedhetetlenek a vízi biodiverzitás megőrzésének szempontjából. A korallzátonyok adnak lakhelyet a tengeri élőlényfajok negyedének, pusztulásukkal számos állat és növény élettere tűnne el. A zátonyok nemcsak a biodiverzitás szempontjából fontosak, de gazdasági szerepük is jelentős, úgy a turizmus, mint a halászat szempontjából. Ráadásul partvédő szerepük is nagy, hiszen csillapítják a tenger hullámzását.

A korallokra az emberi tevékenység következtében fellépő éghajlatváltozás különösen nagy stresszt ró. A tengerek felmelegedésével a korallfehéredés veszélye fenyegeti őket. Ez az a folyamat, amikor a korallokkal szimbiózisban élő algák, akiktől jellegzetes színüket is nyerik, kilökődnek, így láthatóvá válik a korall fehér váza. Az algák nélküli korallok emiatt fontos tápanyagforrást veszítenek, hiszen a fotoszintézis során az algák által készített tápanyagokat használják növekedéshez és saját tápanyagaik előállításához.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.