Aránytalanul nagy a szupergazdagok karbonlábnyoma

A világ leggazdagabb emberei lényegesen több üvegházhatású gázkibocsátásért felelnek, mint a többségi társadalom. A klímaegyenlőtlenségről szóló eddigi legrészletesebb jelentés szerint a leggazdagabb egy százalék több kibocsátásért felel, mint a legszegényebb 66 százalék. A teljes kibocsátás majdnem egyhatoda ettől a szupergazdag rétegtől ered, viszont őket fenyegetik a legkevésbé az éghajlatváltozás káros következményei.

Az Oxfam és a Stockholm Environment Institute „A Nagy Karbonszakadék” című jelentése a gazdasági és kibocsátási egyenlőtlenségeket vizsgálta.

A világ leggazdagabb 1 százaléka – ez 77 millió embert jelent – a 2019-es kibocsátási értékek 16 százalékáért felel. Vagyis ez a szűk réteg (ahova 140.000 dolláros éves fizetés felett lehetett bekerülni) a globális kibocsátás közel egyhatodát termelte. A jelentésben csak „szennyező elit”-ként hivatkozott szupergazdagok ezáltal több kibocsátásért tehetők felelőssé, mint a világ legszegényebb 66 százaléka. A The Guardian fél éven keresztül dolgozott együtt az Oxfammal és a Stockholm Environment Institite-tal, hogy elkészíthessék a The Great Carbon Divide (A Nagy Karbonszakadék) című jelentésüket, amely lerántja a leplet a leggazdagabbak aránytalanul nagy mértékű hozzájárulásáról a klímaváltozáshoz.

Többek közt az USA Környezetvédelmi Ügynöksége által is használt halálozási mutató alapján – amely 226 halálozást társít minden kibocsátott 1 millió tonna szén-dioxidhoz – a szennyező elit kibocsátása akár 1,3 millió ember hőséggel összefüggésbe hozható haláláért felelhet az elkövetkező évtizedekben. Az elit által okozott károkat nem ők maguk, hanem a szegénységben élő, marginalizált kisebbségi csoportok tagjai, a szabad ég alatt dolgozó nők és gyerekek szenvedik meg leginkább.

A szupergazdagok a pusztulásba fosztogatják és szennyezik a bolygót, ennek az árát pedig azok fizetik meg, akik ezt a legkevésbé tudják megengedni maguknak

– mondta Chiara Liguori, az Oxfam klímaegyenlőségi tanácsadója a jelentés eredményei kapcsán

A szupergazdagok megadóztatását javasolja az Oxfam

A szennyező elit jövedelmére befolyó adókból azokat lehetne támogatni, akiket a leginkább érint a klímaváltozás. A jelentés szerint egy 60 százalékos jövedelemadó a felső egy százalék tagjainak majdnem 700 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb légkörbe kerülő gázt jelenthetne, ami több mint az Egyesült Királyság teljes 2019. évi kibocsátása.

Az eliten belüli elit, a 0,1 százalék a jelentés szerint 77-szer több kibocsátást generál, mint ami a párizsi klímaegyezményben lefektetett számok eléréséhez szükséges. Ezek az emberek ráadásul nemcsak saját életmódjuk, hanem befektetéseik útján is elképesztő mennyiségű káros anyag termeléséért felelnek. A felfoghatatlan mennyiségű pénz pedig komoly gazdasági és politikai hatalommal is társul.

Ezeknek az embereknek aránytalanul nagy a politikai befolyásuk a vagyonuk miatt, amit a helyi és nemzeti kormányzatoknál előnyszerzésre használnak, hogy megkerüljék az adókat, tovább szennyezhessenek és befolyásolhassák a szennyezést érintő törvénykezést. Ha különálló entitásként tekintünk rájuk, egyesek befolyása országokéval vetekszik

mondta Richard Wilk elemző.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.