Elemzők kiszámolták, mi történne, ha a húsfogyasztás terén élen járó országok 30 százalékban növényi élelmiszerekkel helyettesítenék a húst. Arra jutottak, hogy szinte a komplett légi közlekedés okozta károsanyag-kibocsátás ellensúlyozható lenne ezzel.
Amennyiben a legnagyobb húsimádó országok a marha-, sertés- és csirkehúsfogyasztásuk 30 százalékát növényi alapú élelmiszerekkel helyettesítenék, azzal mintegy 7,5 millió olimpiai méretű úszómedence vízmennyiségét és 728 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást lehetne megtakarítani. Erre a megállapításra jutottak a Profundo elemzői új jelentésükben. A fenntarthatósági kutatásokkal és tanácsadással foglalkozó cég a Madre Brava nonprofit szervezet megbízásából készítette el elemzését.
A kutatók kiemelték, az így megtakarított károsanyag-kibocsátás már elegendő lenne ahhoz, hogy a globális légi közlekedésből származó kibocsátásnak szinte az egészét ellensúlyozza. Ráadásul a növényekben gazdagabb étrendre való áttérés egy India méretű földterületet szabadítana fel az állattenyésztés terhei alól. Ezt megműveletlenül, vadon lehetne hagyni, így ahelyett, hogy szenet juttatna közvetetten a légkörbe, inkább megkötné azt.
Az elemzés kizárólag azokra a régiókra és országokra összpontosított, amelyekhez a legnagyobb mértékű húsfogyasztás köthető globális szinten. Így képbe került például Észak- és Dél-Amerika mellett Európa is.
A jelentés szerint az európaiak átlagosan 1,4 kilogramm húst esznek hetente. Ez a kutatók szerint jócskán meghaladja a globális átlagot, amelynek mértékére azonban nem tér ki az elemzés. Az mindenesetre beszédes adat, hogy az etiópok mindeközben évente kevesebb mint egy kilogramm csirkehúst esznek meg.
Az európai húsfogyasztást a németek húzzák vissza
Üdítő kivételek ugyanakkor Európában is akadnak. Németországban például 2022-ben minden eddiginél alacsonyabb volt a húsfogyasztás, a németek csak átlagosan heti 1 kilogramm húst ettek fejenként.
A Mintel piackutató cég 2023-as elemzése, a Global Outlook on Sustainability is arra jutott, hogy a német lakosok továbbra is élen járnak a növényi étrend terén Európában. A tanulmány szerint a németek csupán 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy majdnem minden étkezéshez fogyaszt húst. A franciáknál ugyanez az érték 47 százalék, a briteknél pedig 51 százalék. Emellett az ország lakosainak 43 százaléka mondta, hogy csökkentette a húsfogyasztását 2022-ben, míg a nemzetközi átlag ezen a fronton csupán 28 százalék.
Az Egyesült Államok lakosai is felfelé húzzák a globális átlagot húsfogyasztás terén. Egy év alatt 58 kilogramm csirkehúst eszik meg az átlagos amerikai, és akkor a marhahúsfogyasztásról még szó sem esett. Mindeközben Brazíliában valamivel több mint 48 kilogramm baromfit esznek meg éves szinten fejenként.
A jelentés rámutat, a felsorolt csúcsfogyasztó országokban megvan a lehetőség a tudatosabb élelmiszer-választásokra.
Az éghajlatváltozás, a biodiverzitás csökkenése és a vízhiány hármas válságának összefüggésében a növényi fehérjékre való részbeni átállásnak óriási előnyei lennének. A jelenlegi élelmezési rendszer a fenntarthatóbb, egészségesebb fehérjék helyett hatalmas mennyiségű ipari hús előállítására és értékesítésére ösztönöz. A saját és bolygónk egészségének érdekében meg kell fordítanunk ezt a helyzetet. A kormányok és az élelmiszer-kereskedők döntő szerepet játszhatnak annak biztosításában, hogy a fenntartható fehérjék a fogyasztók számára a legolcsóbb és legegyszerűbb választási lehetőséget jelentsék
– olvasható Nico Muzi, a Madre Brava ügyvezető igazgatójának nyilatkozata a cég közleményében.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.