Most olvasott cikk
A németek közel fele csökkentette a húsfogyasztását 2022-ben

A németek közel fele csökkentette a húsfogyasztását 2022-ben

Az ország lakosai csaknem kétszer olyan mértékben csökkentették a húsfogyasztásukat, mint a nemzetközi átlag. A folyamat már régóta tart, az ország lakosai egy ideje élen járnak a növényi alapú táplálkozás alkalmazásában, és úgy néz ki, a trend nem fog egyhamar változni.

A Mintel piackutató cég legújabb elemzése, a Global Outlook on Sustainability alapján a német lakosok továbbra is élen járnak Európában, ami a növényi étrend alkalmazását jelenti. A tanulmány szerint a németek csupán 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy majdnem minden étkezéshez fogyaszt húst. A franciáknál ugyanez az érték 47 százalék, a briteknél pedig 51 százalék. Emellett az ország lakosainak 43 százaléka mondta, hogy csökkentette a húsfogyasztását 2022-ben, míg a nemzetközi átlag ezen a fronton csupán 28 százalék.

A németek több mint egyharmada (37%) gondolja úgy, hogy a húsfogyasztás csökkentése a legjobb módja annak, hogy egyéni szinten segítse valaki a klímaváltozás elleni harcot, ezzel pedig szintén élen járnak világviszonylatban. A globális átlag csupán 21 százalék ebben a kérdésben. A Mintel úgy gondolja, hogy a húsfogyasztás teljes megszüntetése helyett érdemes lenne olyan szabályozásokat hozni, amelyek a fogyasztókat a hústermékek csökkentésére ösztönzik, a tej- (24%) és húsalternatívákat (15%) legalább heti rendszerességgel vásárló fogyasztók legtöbbje ugyanis nem vegán.

Németország az élen jár a változásban

Tavaly és tavalyelőtt is megdöntötték a németek a húsfogyasztás negatív rekordját. A mostani adatok alapján 2023 első félévében 2,2 millióval kevesebb disznót vágtak le, mint az előző év ugyanezen szakaszában, ami 9,2 százalékos csökkenést jelent.

Vegetáriánus és vegán termékeket találni Németországban – ami leginkább a kolbászairól, hússzeleteiről és húsban gazdag fogásairól ismert – egyre egyszerűbb. Németországban vannak a legnagyobb számban vegetáriánusok az európai szomszédaikhoz viszonyítva. Ma a vegánok, vegetáriánusok és flexitáriánusok határozzák meg az élelmiszertrendeket és a növényi alapú élelmiszerek piaca elképesztő ütemben növekszik

– olvasható egy januári USDA-jelentésben.

A németek már viszonylag korán találkoznak a növényi étrenddel. Egy korábbi cikkben beszámoltunk róla, hogy a fővárosban élő gyerekek nagy része soha vagy csak nagyon ritkán eszik húst. Emellett az alternatív húskészítmények gyártásával kapcsolatos kilátások is elég rózsásak az országban.

Sőt, a német Penny felemelte néhány termék árát, hogy így tudatosítsa az emberekben a termékek fenntarthatóságának fontosságát. A környezetkárosításuk mértékével feldrágult termékek között volt 88 százalékkal drágább bécsi kolbász és 94 százalékkal drágább Maasdam sajt is, míg a vegán termékek ára mindössze 5 százalékkal drágult csupán.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.