Most olvasott cikk
Állatkísérletek keretében égették meg Albát, a malacot

Állatkísérletek keretében égették meg Albát, a malacot

Alba, a malac ma már boldogan él egy menhelyen. A korábbi állatkísérletekből visszamaradt hegek azonban már örök életre rajta maradnak. A hozzá hasonló sorsú malacok többségét a kísérleti fázis végén elaltatják.

Hónapokig volt állatkísérletek alanya Alba, a malac, akinek újra és újra égési sérüléseket okoztak, hogy aztán különféle termékeket tesztelhessenek rajta. Az égési nyomok ugyan még ma is látszódnak a hátán, de a sorsa legalább már jobbra fordult.

Megmentették, és a New Jersey-ben lévő Rancho Relaxo nevű állatmenhelyre vitték. Alba ennek köszönhetően immár hatalmas mezőn kóborolhat, tágas, tiszta, szalmával teli helyen alhat. Ráadásul nem is magányos: mellette van Gingersnap (magyarul: gyömbéres sütemény) is, egy másik disznó, akit ugyanabból a laboratóriumból mentettek ki, mint Albát.

Hat évvel ezelőtt egy égésiteszt-laboratóriumból mentettünk meg egy malacot. A kísérleti időszak véget érésekor elaltatták volna. Albának neveztük el, azóta boldogan él nálunk, a menhelyen. Végül megmentettünk egy másik malacot is ugyanabból a laboratóriumból, ő pedig a Gingersnap nevet kapta. Ők ketten azonnal egymásra találtak, lelki társak lettek. Gingersnap nagyon kíváncsi, imád a takarmányban kotorászni, miközben Alba szunyókál. A két barát együtt tapasztalja meg, milyen a jó élet a Rancho Relaxón. Bár mindkettejükön megmaradnak a hegek, amelyek a tesztlaboratóriumban eltöltött időről árulkodnak, boldogok

– számolt be a Rancho Relaxo a Facebook-oldalán.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Caitlin @ Rancho Relaxo (@boochaces) által megosztott bejegyzés

Sajnos Alba és Gingersnap esete közel sem tekinthető egyedülállónak. Becslések szerint csak az Egyesült Államokban mintegy 50 millió állaton kísérleteznek éves szinten. Kozmetikai és gyógyszerészeti vállalatok, valamint egyetemek is végeznek állatkísérleteket. Az Alba sorsára jutó malacoknak sokszor akár a testük 40 százalékát is megégetik. A sebeik pedig súlyosak, sok esetben harmadfokú égési sérüléseket szenvednek el ezek az állatok. A kísérleti fázis végén így sokuknak szinte megváltás az eutanázia.

A disznók mint állatkísérleti alanyok kevésbé szerepelnek a köztudatban. Általában inkább az egerek, patkányok, majmok, nyulak, valamint a kutyák és macskák azok, akikre az átlagember asszociál ebben a témakörben. Ahogy arról lapunk beszámolt, Magyarországon évente 300-400 beagle kutyát használnak állatkísérletekre.

Sokak számára elfogadhatatlanok az állatkísérletek

Vannak kezdeményezések az állatkísérletek teljes körű betiltására. A Cruelty Free Europe 2022 szeptemberében jelentette be az örömhírt, hogy sikerrel zárult a 2021 augusztusában indított kampány, és a szükséges egymillió aláírásnak majdnem a másfélszeresét sikerült összegyűjteni az augusztus 31-én éjfélkor lezárult határidőig.

Idén tavasszal aztán az Európai Parlamenttől kaptak ígéretet egy civil kezdeményezés szervezői arra, hogy megvizsgálják a kozmetikai állatkísérletek teljes tiltásának lehetőségét.

A Rancho Relaxo mindenesetre arra buzdítja a követőit és mindazokat, akiket elérnek a posztjaikkal, hogy ne támogassák vásárlásaikkal azokat a vállalatokat és szervezeteket, amelyek állatkísérleteket végeznek. Ha nem akartok olyan teszteket támogatni, mint amilyeneket például Albán és Gingersnapen is elvégeztek, válasszatok kegyetlenségtől mentes, cruelty-free termékeket.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.