Most olvasott cikk
Másfél millióan követelik az állatkísérletek betiltását az Európai Unióban

Másfél millióan követelik az állatkísérletek betiltását az Európai Unióban

állatkísérletek

Sokan azt gondolják az Európai Unióban tiltottak az állatkísérletek. Bár történtek lépések ez irányba, azért még maradtak kiskapuk. De most talán megtörténik a várva várt lépés.

Másfél millióan, ilyen sokan írták alá egy év alatt azt a petíciót, ami talán elég lesz ahhoz, hogy végre konkrét lépésre kényszerítse a szabályozó szerveket. Magyarországról is több tízezren támogatták, globálisan pedig 1.413.383 európai állampolgár írta alá azt az európai polgári kezdeményezést, amely az állatkísérletek teljes körű betiltására és jogszabály-módosításra szólítja fel a EU törvényhozóit.

A Cruelty Free Europe a napokban jelentette be az örömhírt, hogy sikerrel zárult az egy évvel ezelőtt, 2021 augusztusában indított kampány, és a szükséges egymillió aláírásnak majdnem a másfélszeres mennyiségét sikerült összegyűjteniük az augusztus 31-én éjfélkor lezárult határidőig. De figyelmeztetnek, hogy ez önmagában még nem elég a változtatáshoz. Továbbra is hangosan és erőteljesen kell ezt az Európai Unióban élő állampolgároknak kinyilatkoztatniuk, hogy nem támogatják ezt az idejétmúlt módszert.

Még mindig vannak kiskapuk

Habár az EU vezetése több lépésben igyekezett csökkenteni határain belül az állatkísérletek számát, továbbra is tízmillió érző lény (egerek, kutyák, nyulak, főemlősök) szenved laboratóriumok ketreceiben minden évben.

Ennek az oka, hogy vannak olyan érvényben lévő szabályozások, amelyek egyes esetekben megengedik, illetve megkövetelik az állatokon történő tesztelést, ezzel pedig kijátszhatók az állatvédelmi szabályozások, amelyek annak ellenére, hogy 2004 óta egyre komolyabb teret nyernek, még mindig nem jelentenek teljes védelmet a kísérleti alanyokként használt élőlények számára.

Éppen ez hívta életre a szóban forgó kezdeményezést, amelynek célja, hogy egy teljes körű, mindenféle kísérletre kiterjedő tiltást vezettessen be az EU tagállamaiban, és ne lehessen kiskapukat használni annak megkerülésére. A szervezők 3 pontban foglalták össze, mit várnak az európai vezetéstől:

  • Szigorítsák és védjék meg a kozmetikai iparban érvényben lévő állatkísérletekre vonatkozó tiltásokat: hozzanak olyan szabályozásokat, amelyek biztosítják a fogyasztók, dolgozók és a természet biztonságát anélkül, hogy a folyamat során bármikor állati teszteléshez folyamodnának.
  • Változtassák meg a vegyi anyagokra vonatkozó szabályozásokat: szavatolják az ember és a természet biztonságát anélkül, hogy új állatkísérleti eljárásokat vezetnének be.
  • Modernizálják a tudományos hozzáállást: állítsanak össze egy olyan akciótervet, amely minden állatkísérleti eljárást kivezet a jelenlegi gyakorlatból.

Hogyan tovább?

A megfelelő számú aláírás összegyűjtése csak az első – bár kétséget kizáróan a legfontosabb – lépés egy hosszú folyamatban.

Az európai polgári kezdeményezés (ECI – European Citizens’ Initiative) intézménye a 2007-es lisszaboni szerződés óta áll az Európai Unióban élő állampolgárainak rendelkezésére, mellyel közvetlenül az Európai Bizottsághoz terjeszthetnek elő jogszabály-módosításokat. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, először egymillió európai állampolgár aláírása szükséges, ezt követően pedig egy hosszú adminisztrációs folyamat veszi kezdetét.

Minden tagállamban elő kell terjeszteni az aláírásokat a zárás utáni 3 hónapon belül, majd egy ellenőrzési fázist követően a bizottság elé kerül az ECI, akik tüzetesen átnézik. A petíció kézhezvételét követően egy hónapon belül a bizottság képviselői találkoznak a szervezőkkel, akik részletesen elmesélik a kezdeményezést kiváltó okokat.

Az érvényesítést követő 3 hónapon belül egy meghallgatásra is sor kerül az Európai Parlamentben, amit egy lehetséges szavazás követ majd, ezután pedig 6 hónapon belül az Európai Bizottság előáll a hivatalos válasszal és a javasolt intézkedésekkel.

A mai napig mindössze 6 olyan ECI petíció született (a 90 elindítottból), amelyek elérték a szükséges egymilliós aláírást, állatvédelmi témában pedig ez a második. Az első a 2015-ben előterjesztett, az élveboncolás betiltását szorgalmazó kezdeményezés volt.

Hálás köszönet az 1.4 millió aláíró mindegyikének, akik az EU laboratóriumaiban használt tízmillió állatért kiálltak. Elképesztően büszkék vagyunk erre az együttműködési mérföldkőre és izgatottan várjuk az aláírások érvényesítését

– adott örömének hangot Kerry Postlewhite, a Cruelty Free Europe közönségkapcsolatokért felelős igazgatója.

(Cruelty Free Europe)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.