Most olvasott cikk
Visszatérhet a teljes tej az amerikai iskolákba

Visszatérhet a teljes tej az amerikai iskolákba

Az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza már jóváhagyott egy törvényjavaslatot, amely engedélyezné a teljes tej visszavezetését az iskolai büfékbe és menzákra. A döntés most a szenátus kezében van.

Elfogadta a „Teljes tej az egészséges gyerekekért” munkacímen futó törvényjavaslatot az Egyesült Államok képviselőháza – adta hírül a Plant Based News. Ez az amerikai törvényhozási szerv, a kongresszus alsóháza. A kezdeményezést 330 képviselő támogatta, és 99 szavazott ellene. A javaslat így a szenátus – a kongresszus felsőháza – elé kerülhet, ha pedig itt is rábólintana a többség, már csak Joe Biden amerikai elnök dönthetne úgy, hogy nem írja alá.

A magas zsírtartalmú tej már 2010 óta nem kerülhet az amerikai iskolák büféinek és menzáinak kínálatába. Ezt pedig az egészségügyi szakemberek jelentős része is jó döntésnek látta, miután számos egészségügyi problémát okozhat. Összefüggésbe hozták például a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór, valamint a mell-, petefészek- és prosztatarák megnövekedett kockázatával is. Eredetileg egyébként azért tiltották ki az iskolai étkezdékből, hogy csökkentsék a gyermekkori elhízás rizikóját.

Hogy a szenátustól milyen döntés várható, egyelőre kérdéses, mindenesetre egy szenátor, Roger Marshall nagyon lelkes a tervvel kapcsolatban.

A teljes tej segít megőrizni a növekvő gyerekek – és felnőttek – egészségét, erejét, mivel 13 létfontosságú tápanyagot tartalmaz egyetlen italba csomagolva. Emellett a teljes tej zsírtartalma miatt elősegíti a zsírban oldódó vitaminok, például az A-, D-, E- és K-vitaminok felszívódását

mondta.

A teljes tej potenciális visszatérése a tejlobbi befolyását mutatja

Ha a törvényhozók jelentős része hagyományosan is gondolkodik a tejtermékek hasznosságát illetően, egyre több fiatal vélekedik másképp. Egy Los Angeles-i középiskolás diák, Marielle Williamson például úgy gondolta, osztálytársai és az iskola többi tanulója számára is hasznos lehet, ha felvilágosítja őket a tehéntej fogyasztásának veszélyeiről, és alternatívát ajánl azoknak, akik nem akarnak, vagy egyszerűen nem tudnak tehéntejet inni. Az iskola viszont beszüntette a tevékenységét. Csak azzal a feltétellel engedték volna, hogy folytassa a kampányt, ha a tejipart is jó színben tünteti fel a növényi helyettesítők mellett.

Ezt azonban Marielle elfogadhatatlannak tartotta. A Physicians Comittee for Responsible Medicine szervezet segítségével perre vitte az ügyet. A bíróság kimondta: a Los Angeles-i iskolakörzet korlátozta a diák szólásszabadságát, amikor megtiltották neki, hogy a növényi tejeket népszerűsítse.

A tejlobbi befolyása miatt minden nemzeti étkeztetési programban részt vevő iskolának kötelessége tehéntejet biztosítani az étkezésekhez az Egyesült Államokban. Ráadásul ezekben az intézményekben tilos akármilyen módon korlátozni a tejtermékek eladását. Még a vizet sem lehet úgy elhelyezni az ebédnél, hogy az akadályozza a tejértékesítést.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.