Most olvasott cikk
Anglia új miniszterelnöke visszaléphet a beígért állatvédelmi törvényektől

Anglia új miniszterelnöke visszaléphet a beígért állatvédelmi törvényektől

Liz Truss

Anglia visszaléphet, hiszen az ország új miniszterelnöke mégsem tartja annyira fontosnak, hogy megtiltsák a hízott libamáj és a szőrme behozatalát az országba, pedig korábban már volt szó az import betiltásáról. 

Már 300.000 aláírás felett jár az az online petíció, amit Chris Packham, egy brit televíziós személyiség, állatvédő és természetfotós indított még az év elején. Ez arra szólítja fel az angol kormányt, hogy ne támadja hátba az állatokat, valamint a választópolgárokat azzal, hogy kihátrál az előzetesen beígért libamáj és szőrme behozatalának megtiltását törvénybe foglaló kezdeményezés mögül.

A szőrméjükért legyilkolni az állatokat, vagy rákényszeríteni egy libát a tömésre olyannyira kegyetlen dolgok, amiért betiltották ezeket az eljárásokat az Egyesült Királyságban. Kettős mérce azonban továbbra is engedni, hogy ezek a kegyetlenségből származó termékek megvásárolhatók és árusíthatok legyenek az angol boltokban

– áll a petíció szövegében.

Miután az ország új miniszterelnöke, Liz Truss menesztette az előző miniszterelnökkel, Boris Johnsonnal jó viszonyt ápoló és az állatjóléti változtatásokért rendszeresen kampányoló Zac Goldsmith-t a környezetvédelmi miniszteri posztról, nem teljesen meglepő fordulat, hogy úgy néz ki, a beígért importok tiltásából sem lesz semmi.

Ennek hallatán sok állatjogi szervezet – köztük a Humane Society International/UK, a Four Paws UK és a PETA – szervezett közös megmozdulást a miniszterelnöki rezidenciának otthont adó Downing Streeten, ahol személyesen nyújtották át a több százezer aláírással megtámogatott felhívást.

„A lakosság körülbelül 80%-a egyetért azzal, hogy nem lenne szabad szőrmét importálnunk és árulnunk az országban. Figyelembe véve a bunda iránti érdeklődés csökkenését a divattervezők és viszonteladók körében, ennek a tevékenységnek biztosan nem lesz szerepe a miniszterelnök gazdaságot fellendítő elképzeléseinek megvalósításában. A tiltás meglépése biztosíthatja az embereket arról, hogy a kormány üzleti lépései morális elvek mentén történnek, a szavazók elvárásaival összhangban. Egyetlen kormányzat sem becsülheti alá, mennyire fontosak az állatok a brit választópolgároknak, illetve az import tiltása olyan termékek kapcsán, amiknek az előállítása már amúgy is tiltott” – olvasható Claire Bass, a Humane Society International/UK elnökétől a szervezet weboldalán.

Az oldalon azt is megtudhatjuk, hogy a szőrméjükért tartott és éves szinten legyilkolt 100 millió állat nagy többsége (95%-a) egész életét egy körülbelül 1 négyzetméteres ketrecben tölti. A betegségek és a sérülések gyakoriak az ilyen telepeken, és az állatokon sokszor megfigyelhetők a pszichológiai stressz jelei.

Veszélybe kerülhetnek az állatok az új vezetés alatt?

Liz Truss egyelőre nem fektet komoly hangsúlyt az állatok védelmére. Veszélybe került a trófeaként legyilkolt állatok részeinek kivitelét célzó tiltás is, valamint az élő állatok kiutaztatása az országból hizlalási vagy vágási céllal. A politikus kampányolt a rókavadászattal kapcsolatos tiltások ellen is, 2015-ben pedig a Defra (Department for Environment, Food & Rural Affairs) élén töltött idő alatt rengeteg farmellenőrzést törölt el, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy az angliai farmerek elképesztő mértékben szennyezhessék a természetes vizeket.

A szőrmeipar kegyetlenségeiről talán senkit nem kell meggyőzni. Szerencsére egyre gyakoribb, hogy divatcégek vagy országok lépnek fel a barbár és brutális szőrmegyártás ellen. A kényszertömés viszont még mindig kevesebb figyelmet kap, annak ellenére, hogy a mai napig az egyik legvisszataszítóbb gyakorlat. Hazánk a mai napig világelső a hízott libamáj exportját illetően. 2013 szeptembere óta ráadásul hivatalosan is hungarikumnak számít ez az erőszakos módszer.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.