Most olvasott cikk
Olaszország végleg bezárja a szőrmetelepeit

Olaszország végleg bezárja a szőrmetelepeit

Ezzel a történelmi lépéssel ők lesznek a 16. európai ország, ahol tilos a bundájukért tenyészteni az állatokat.

A napokban fogadta el az új költségvetési törvényjavaslatot az olasz szenátus költségvetési bizottsága, amely tartalmaz egy olyan kiegészítést is, ami 2022. január 1-jével betiltja a bundájukért tartott állatok tenyésztését, valamint 2022. június 30-i határidővel elrendeli a jelenleg üzemelő szőrmefarmok bezárását. Nagy valószínűséggel a parlament még idén elfogadja az új költségvetési tervezetet, vele együtt pedig a szőrmefarmok országos betiltását.

2021-ben több mint 60.000 nyérc lelte halálát ezeken a farmokon a divatipar számára különösen értékes bundájuk miatt. A kormány az egyes minisztériumok által közösen megalkotott rendelettel szabályozza és felügyeli majd a megmenekült nyércek és más állatok menhelyekre történő átszállítását és sterilizálását.

A bezárni kénytelen farmok tulajdonosai számára több millió eurós támogatásokat helyezett kilátásba a kormány, hogy ezzel támogassa pályamódosításukat.

Történelmi győzelem

Az állatvédelmi szervezetek és aktivisták világszerte nagy örömmel fogadták a hírt és sokan úgy érzik, hosszú idő óta ez a törvény a legkomolyabb ilyen jellegű előrelépés az országban.

Történelmi győzelem ez az olaszországi állatvédelem számára és a HSI/Europe elképesztően büszke, hogy a szőrmefarm átalakítási stratégiánk komoly szerepet játszott ennek a kegyetlen iparágnak a lefegyverzésében

– mondta Pluda Martina, a Humane Society International olaszországi vezetője.

Az állatjogi szervezet által közelmúltban készített riport, amely a szőrmefarmok átalakítására vonatkozóan tartalmazott javaslatokat, nagyon komoly szerepet játszott a mostani döntés meghozatalában.

Számos tervező, viszonteladó és vásárló választja a szőrmementes utat, a szőrmefarmjaink átalakítása egy fenntarthatóbb jövőt garantál az embereknek, amit a farmok egyszerűen nem képesek biztosítani

– tette hozzá.

Való igaz, hogy az utóbbi években számos olasz világmárka hagyott fel a bunda használatával, mint például az Armani, a Versace, vagy a Gucci is, az ELLE magazin pedig pár hete jelentette be, hogy az összes kiadványából száműzi a szőrmés tartalmakat.

A COVID-19 verte az utolsó szöget a szőrmefarmok koporsójába

Tudvalevő, hogy a jelenleg is tartó világjárvány kapcsán a nyércfarmok különösen veszélyes gócpontoknak bizonyultak. A dániai kényszervágás esete az egész világot megdöbbentette és sokakat ébresztett rá az állatfarmok veszélyeire és a kórokozó terjesztésében játszott szerepük mellett az állatok hányattatott sorsára is.

Olaszországban a dániai eset hírét követően az #EmergenzaVisoni kampánnyal sikerült elérni, hogy 2021. december 31-ig felfüggesszék a farmok működését. Erre erősített rá idén októberben a #VoceaiVisoni kampány, ami már kifejezetten azzal a céllal indult el, hogy a december 31-én lejáró felfüggesztés helyett totális tiltást rendeljenek el a farmok működésére.

A kampány az állatok és a megmentésükön fáradozó aktivisták legnagyobb örömére sikerrel zárult.

(Plant Based News, Humane Society International, LAV)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.