3 különleges vegán recept karácsonyra

vegán karácsonyi receptek 2021-re - prove.hu

A karácsonyi ebéd vagy vacsora vegánul is lehet kulináris élmény: méghozzá úgy, hogy ne kelljen a családdal a kanapéhelyekért ádáz harcot vívni, mert nem lesz utána azonnal-le-kell-feküdnöm-különben-baj-lesz érzésed.

Azoknak, akik az idei ünnepi lakomát növényi alapokra tennék, izgalmas, ámde könnyen elkészíthető ételeket mutatunk be, amivel minden bizonnyal a nem vegán rokonoknak és barátoknak sem okozol majd csalódást.

1. Vegán pásztorpite lencséből

Vegán pásztorpite lencséből

A pásztorpite a magyaros rakott ételek brit megfelelője: zamatos, szaftos ragu, krémes krumpliréteg alatt tökéletesre sülve.

Az eredetileg húsból készülő alapot itt lencséből és barna csiperkegombából készítjük. Tökéletes főfogás a karácsonyi ünnepi vacsorához, ugyanis isteni, laktató, és nem kell vele sokat babrálni.

Hozzávalók

8 adaghoz

A töltelékhez:

  • 20 dkg száraz lencse
  • 25 dkg barna csiperkegomba
  • 20 dkg sárgarépa, takarosra kockázva
  • 15 dkg zöldborsó
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 nagy fej hagyma (bármilyen: vörös, lila, mogyoró, stb.)
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
  • 1-1 teáskanál szárított rozmaring és kakukkfű (rozmaring- vagy kakukkfűutálók helyettesíthetik más zöldfűszerekkel is)
  • 2-3 babérlevél
  • 1 liter zöldségalaplé (ízfokozó- és tartósítószermentes zöldségleveskockából vagy poralapból)
  • 1-1 teáskanál édes fűszerpaprika és füstölt paprika
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • másfél dl vörösbor
  • frissen őrölt bors

A tetejére:

  • 1 kg főzni való krumpli
  • 4-5 evőkanál jó minőségű vegán margarin (ha nem jutsz hozzá, inkább olívaolajat használj)
  • 4 evőkanál sörélesztőpehely
  • frissen őrölt bors

Tovább a teljes receptre.

 

Merész diópástétom lekvárral - vegán recept karácsonyra

2. Merész diópástétom lekvárral

Magyarországon talán nem, de külföldön a vékony lekvárréteggel fedett pástétomoknak igen nagy hagyománya van.

A sörélesztőpehellyel bolondított sós, intenzív ízű diókrémhez rettentően jól illik a lekvár édes, selymes krémessége, ami friss, ropogós kenyérre kenve tökéletes előhangja az ünnepi lakomának.

Hozzávalók

Kb. 7-8 adaghoz

  • 15 dkg dióbél
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 kövér vagy 3 közepes gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma (lehet mogyoróhagyma is)
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál miso paszta (elhagyható)
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál szárított majoranna (ízlés szerint lehet több is)
  • bármilyen savanykásabb lekvár (bogyós gyümölcsből a legjobb) vagy hagymalekvár
  • bagett vagy kenyér a tálaláshoz

Tovább a teljes receptre.

 

3. Narancsos csokoládé mousse

Narancsos csokoládé mousse - vegán recept karácsonyra

Ha a karácsonyi desszertben nincs alma, fahéj vagy narancs, akkor az nem is karácsonyi desszert. Mi az idei menüsorhoz vegán narancsos mousse-t hoztunk, amit érdemes előző nap elkészíteni, ugyanis a tojáshab helyett aquafabát, azaz csicseriborsólevet használunk, aminek csokoládéval keverve legalább öt órára van szüksége a hűtőben, hogy megszilárduljon.

Ha a receptben előírt tippekre odafigyelsz, akkor könnyű, habos pohárdesszertet fogsz kapni, ami tökéletes lezárása az ünnepi menüsornak.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 konzerv csicseriborsó leve
  • 150 g jó minőségű, 70%-os vegán étcsokoládé
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 evőkanál agave- vagy juharszirup
  • 1 narancs reszelt héja

Tovább a teljes receptre.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.