A karácsonyi ebéd vagy vacsora vegánul is lehet kulináris élmény: méghozzá úgy, hogy ne kelljen a családdal a kanapéhelyekért ádáz harcot vívni, mert nem lesz utána azonnal-le-kell-feküdnöm-különben-baj-lesz érzésed.
Azoknak, akik az idei ünnepi lakomát növényi alapokra tennék, izgalmas, ámde könnyen elkészíthető ételeket mutatunk be, amivel minden bizonnyal a nem vegán rokonoknak és barátoknak sem okozol majd csalódást.
1. Vegán pásztorpite lencséből
A pásztorpite a magyaros rakott ételek brit megfelelője: zamatos, szaftos ragu, krémes krumpliréteg alatt tökéletesre sülve.
Az eredetileg húsból készülő alapot itt lencséből és barna csiperkegombából készítjük. Tökéletes főfogás a karácsonyi ünnepi vacsorához, ugyanis isteni, laktató, és nem kell vele sokat babrálni.
Hozzávalók
8 adaghoz
A töltelékhez:
- 20 dkg száraz lencse
- 25 dkg barna csiperkegomba
- 20 dkg sárgarépa, takarosra kockázva
- 15 dkg zöldborsó
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 nagy fej hagyma (bármilyen: vörös, lila, mogyoró, stb.)
- 4-5 gerezd zúzott fokhagyma (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb is)
- 1-1 teáskanál szárított rozmaring és kakukkfű (rozmaring- vagy kakukkfűutálók helyettesíthetik más zöldfűszerekkel is)
- 2-3 babérlevél
- 1 liter zöldségalaplé (ízfokozó- és tartósítószermentes zöldségleveskockából vagy poralapból)
- 1-1 teáskanál édes fűszerpaprika és füstölt paprika
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál sörélesztőpehely
- 2 evőkanál olívaolaj
- másfél dl vörösbor
- só
- frissen őrölt bors
A tetejére:
- 1 kg főzni való krumpli
- 4-5 evőkanál jó minőségű vegán margarin (ha nem jutsz hozzá, inkább olívaolajat használj)
- 4 evőkanál sörélesztőpehely
- só
- frissen őrölt bors
2. Merész diópástétom lekvárral
Magyarországon talán nem, de külföldön a vékony lekvárréteggel fedett pástétomoknak igen nagy hagyománya van.
A sörélesztőpehellyel bolondított sós, intenzív ízű diókrémhez rettentően jól illik a lekvár édes, selymes krémessége, ami friss, ropogós kenyérre kenve tökéletes előhangja az ünnepi lakomának.
Hozzávalók
Kb. 7-8 adaghoz
- 15 dkg dióbél
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 kövér vagy 3 közepes gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma (lehet mogyoróhagyma is)
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
- 3 evőkanál szójaszósz
- 3 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál miso paszta (elhagyható)
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 teáskanál szárított majoranna (ízlés szerint lehet több is)
- só
- bármilyen savanykásabb lekvár (bogyós gyümölcsből a legjobb) vagy hagymalekvár
- bagett vagy kenyér a tálaláshoz
3. Narancsos csokoládé mousse
Ha a karácsonyi desszertben nincs alma, fahéj vagy narancs, akkor az nem is karácsonyi desszert. Mi az idei menüsorhoz vegán narancsos mousse-t hoztunk, amit érdemes előző nap elkészíteni, ugyanis a tojáshab helyett aquafabát, azaz csicseriborsólevet használunk, aminek csokoládéval keverve legalább öt órára van szüksége a hűtőben, hogy megszilárduljon.
Ha a receptben előírt tippekre odafigyelsz, akkor könnyű, habos pohárdesszertet fogsz kapni, ami tökéletes lezárása az ünnepi menüsornak.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 konzerv csicseriborsó leve
- 150 g jó minőségű, 70%-os vegán étcsokoládé
- 1 teáskanál citromlé
- 1 evőkanál agave- vagy juharszirup
- 1 narancs reszelt héja
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.