Most olvasott cikk
Ezt gondolják a németek és az osztrákok a sejtalapú húsról

Ezt gondolják a németek és az osztrákok a sejtalapú húsról

A Good Food Institute Europe és a YouGov piackutató legújabb felmérése többek közt a laborhúsról kérdezte a két ország lakosait. A reprezentatív felmérés szerint a németek és az osztrákok többsége pozitívan áll a sejtalapú húsokhoz. Sokan szeretnék, ha országuk részesülne az eljárás nyújtotta gazdasági lehetőségekből.

Több mint kétezer német és ezer ausztriai lakos véleményét kérte ki egy reprezentatív felmérésben a YouGov közvélemény-kutató és a GFI Europe. Az érdeklődés középpontjában a laborhús és a növényi alapú termékek álltak. A felmérés szerint a németek és az osztrákok nemcsak ismerik az eljárást, de támogatják is a sejtalapú húsok bevezetését – számolt be oldalán a felmérés eredményeiről a Good Food Institute Europe.

Arra a kérdésre, hogy hallottak-e már a sejtkultivációs eljárással készült húskészítményekről, a németek 53 százaléka felelt igennel. Az osztrák állampolgárok körében 59 százalék volt ezeknek az embereknek az aránya. A megkérdezettek közel fele meg is kóstolná az így készült húsokat. A németek valamivel érdeklődőbbek, náluk 47 százalék jelezte a nyitottságot, míg az osztrákoknál 42 százalék volt ez az arány. A válaszadók egyharmada pedig mindkét országban úgy nyilatkozott, hogy a sejtalapú hús vonzóbb számukra, mint a jelenlegi növényi alapú húshelyettesítők.

A fogyasztóknak kell mérvadónak lennie

A felmérés érdeklődött az új élelmiszergyártási technológiával kapcsolatos gazdasági véleményekről is. Mindkét országban 66 százalék volt azoknak az aránya, akik szeretnék, ha az országukban is történne termelés, hogy ezáltal erősödhessen a hazai gazdaság. Ebben a kérdésben a válaszadók politikai hovatartozástól függetlenül azonos véleményen voltak.

Az új élelmiszergyártási technológia által nyújtott gazdasági lehetőségek figyelmen kívül hagyása miatt sokat kritizálták például Olaszországot, akik a hagyományok védelmére hivatkozva betiltották a sejtkultivációs eljárással készült élelmiszerek gyártását. Ugyanígy a hagyományos vidéki életmód védelmére hivatkozva a magyar kormány is fontolgatja a sejtalapú hús betiltását.

Az olasz tiltás kapcsán a szabályalkotóknak igenis figyelembe kell venniük, hogy az erre a felmérésre válaszoló emberek – politikai nézetekre való tekintet nélkül – egyre inkább tisztában vannak az eljárásban rejlő gazdasági lehetőségekkel. És sokkal jobban érdekli őket, hogy saját maguk választhassanak, minthogy ideológiai vitákat folytassanak

– osztotta meg véleményét Seth Roberts, a GFI szakreferense.

A felmérésben részt vevők a szabályozásokkal és a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban is véleményt formáltak. Németországban 65 százalék, Ausztriában pedig 63 százalék véli úgy, hogy a sikeres engedélyeztetési eljárást követően a fogyasztóknak kell dönteniük arról, hogy kipróbálják-e a terméket. Vagyis ne a kormány döntse el helyettük, mint ahogy azt az olaszoknál láthattuk.

Több mint 60 százalék értett egyet azzal is, hogy az engedélyeztetés kapcsán kizárólag az élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi hatóságok véleménye számítson. Valamint, hogy a termék engedélyeztetése ne függjön az agráripar érdekeitől.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.