Most olvasott cikk
Olaszország betiltaná a sejtalapú húskészítmények gyártását

Olaszország betiltaná a sejtalapú húskészítmények gyártását

Olaszország nem kíváncsi a sejtalapú húskészítményekre. Mindezt az olasz konyha hagyományainak védelmével magyarázzák.

Giorgia Meloni jobboldali kormánya köszöni, de nem kér a multik laborban előállított élelmiszereiből, függetlenül attól, hogy azok egészségesebbek, környezetbarátabbak és fenntarthatóbbak, mint az állatok tartásával leölésével előállított élelmiszerek.

Meloni pártja egy olyan törvényjavaslatot készített elő, amely ha átmegy a parlamenten, minden emlősből nyert sejtkultúrából vagy szervből készült élelmiszer, vagy takarmány gyártását tiltja majd az olasz ipar számára. Azok, akik megszegik ezt a törvényt, akár 60.000 eurós büntetésre (~23 M Ft) is számíthatnak.

Emellett a szabályszegő gyárakat bezárhatják, a gyártók pedig eleshetnek minden anyagi támogatástól a következő évekre.

A törvény elvileg az olasz kulináris értékeket és kultúrát igyekszik védeni a szektorban tapasztalható technológiai fejlődéstől.

„A laborban készült termékek nem szavatolják számunkra a minőséget, a jólétet és az olasz kultúra és hagyomány védelmét” – nyilatkozta Franceso Lollobrigida, Meloni pártjának egyik tagja.

Az olasz agrárlobbi természetesen kitörő örömmel fogadta a törvényjavaslatot, szerintük ugyanis a „szintetikus ételek” ellen mindenképpen szükség van az ilyen jellegű intézkedésekre.

Olaszország nem szívesen úszik az árral

Nemrég beszámoltunk számoltunk be az olasz kormány növényi alapú élelmiszerek ellen irányzott lépéséről, miszerint megtiltanák a gyártóknak, hogy a húsos ételekhez használt kifejezésekkel illessék a saját termékeiket.

Az új törvényjavaslat egy újabb ékes példája annak, mennyire nem kíván az ország vezetése részt venni az élelmezési rendszereink megreformálásában, azok fenntarthatóbbá tételében. A lépés számos állatjogi és élelmiszeripari szervezetet feldühített.

Egy ilyen törvény elfogadás teljesen elkaszálná ennek a feltörekvő iparágnak a gazdasági lehetőségeit Olaszországban, megakasztaná a tudományos fejlődést és a klímavédelmi erőfeszítéseket

mondta Alice Ravenscroft a Good Food Institute Europe-tól.

Többen azt kritizálták, hogy akik tudatos, fenntartható módon szeretnének étkezni, azoknak kevesebb választási lehetőségük lesz a jövőben, amennyiben az olasz ipar számára bezárul minden kapu a sejtalapú készítményeket illetően.

Egy élveboncolás-ellenes csoport, a LAV szerint az intézkedés „tudományellenes hadjárat a fejlődés ellen”.

Jó ellenpélda az olasz kormány intézkedéseire Hollandia, ahol tavaly 60 millió euróval támogatták a sejtalapú élelmiszergyártást, az amerikai kormány pedig 2021-ben adott némi lendületet a fejlesztéseknek egy 10 millió dolláros támogatással. Sőt, azóta már fogyasztásra is alkalmasnak minősítettek egy ilyen terméket az Egyesült Államokban.

„Az EU-nak nagyon komoly szabályozási rendszere van az új ételek, többek között a sejtkultúrával készült húsok biztonságosságának ellenőrzésére. Szingapúrban és az Egyesült Államokban már emberi fogyasztásra alkalmasnak találták ezeket. A kormánynak hagynia kellene, hogy az olaszok dönthessék el, mit akarnak fogyasztani, ahelyett, hogy ők mondanák meg nekik” – egészítette ki mondandóját Ravenscroft.

(Reuters)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.