Most olvasott cikk
Itt a vegán polip – szabadjára engedték a The Krakent

Itt a vegán polip – szabadjára engedték a The Krakent

Polipcsáphoz hasonló vegán alternatíva az asztalon, tányéron.

Az ausztriai Revo Foods meglepő újítással gazdagította a termékpalettáját. A napokban bemutatták a gombafehérjéből készült, The Kraken nevű terméküket. A növényi alapú polip nemcsak ízében és textúrájában, de megjelenésében is nagyon hasonlít a valódi polipból készült ételekre. A cégnek ez is volt a célja, ilyen termék ugyanis még nem nagyon van a növényi alapú palettán.

Akik eddig hiányolták a növényi alapú termékek sorából a tengeri herkentyűket imitáló ételeket, azok nagyon fognak örülni a Revo legújabb termékének. A The Kraken elnevezésű készétel nemcsak ízvilágban, de megjelenésében is a valódi polipból készült ételek élményét nyújtja a fogyasztóknak – írta meg a Vegconomist.

A vegán polipot a Revo leginkább éttermeknek, vendéglátóipari szolgáltatóknak szánja, de amennyiben jól teljesít, akár állandó részévé is válhat a kínálatuknak. Egyelőre viszont csak limitált számban tervezik értékesíteni.

A polipcsáp a különleges színével és a tapadókorongokkal egy nagyon érdekes és izgalmas összetevő. Eddig nem nagyon volt valósághű alternatívát kínáló termék a piacon. A The Kraken jó kiegészítés lehet minden polipkedvelő ínyenc számára

– nyilatkozta Niccolo Galizzi, a Revo Foods élelmiszer-technológiai vezetője.

A gombafehérjéből (mikoprotein) készült terméket 3D-nyomtatással állítják elő. A technológiai részleteket a cég egyelőre nem akarta teljes mértékben felfedni. De elárulták, hogy sikerült kifejleszteniük egy új eljárást, amivel nagyszerűen tudják kombinálni a zsírokat a fehérjeszerkezetbe. Ráadásul az eljárásukról úgy gondolják, hogy ez az első, amely a 3D-nyomtatott élelmiszerek tömegtermelésére is alkalmas.

A nyomtatott polipcsáp tápanyagprofilja „A” minősítést érdemelt a Nutri-Score-skálán, vagyis kifejezetten egészséges termékről van szó. Ezenfelül 77-86 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással és 95 százalékkal kevesebb vízfelhasználással jár az elkészítése, mint az általános tenger gyümölcsei termékeké.

A vegán polip nem szenved

A termék egyik apropója, hogy az elmúlt években rendszeresen lehet hallani a Kanári-szigetekre tervezett polipfarmról. A tervezett nagyüzemi poliptenyészet megvalósulása ellen számos állatvédő és tudós tiltakozott, hiszen a polipok kifejezetten intelligens állatok.

Emiatt a tervezett tenyésztési körülmények komoly erkölcsi aggályokat vetnek fel, az állatok ugyanis jó eséllyel teljesen tudatában lennének sanyarú körülményeiknek.

Ez egy nagyon érdekes fogás, amire egyelőre nem igazán létezik növényi alternatíva, nagyon egyedi a felépítése és a textúrája is. Ráadásul gasztronómiai különlegességnek számít számos országban, de az emberek egyre inkább tisztában vannak a polipok szociális és értelmi képességeivel, ezért fontos, hogy legyen növényi alternatíva

– indokolta a termékválasztást Robin Simsa, a cég ügyvezetője.

Simsa azt is elmondta, terveik között szerepel, hogy minél több tengeri herkentyűt tudjanak növényi formában a vásárlók számára biztosítani. A vegán tengeri ételek piaca globálisan elenyésző, mindössze 0,2 százalék, de a növényi palettán belül is csak mindössze 1 százalékot tesznek ki.

Érdekesség, hogy a céget a bécsi városi tanács nemrég beperelte az itthon is kapható lazaca miatt. A tanács azzal érvelt, hogy szerintük a „Revo Salmon – 100% plant-based with pea protein” (Revo Lazac – 100% növényi lazac borsófehérjével) nevű termékkel a cég megtéveszti a vásárlókat, akik azt hitetik, hogy valódi lazacot vesznek. A vád nem állta meg a helyét, a Revo megnyerte a pert.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.