Most olvasott cikk
Állatkísérleti labort zártak be, kutyák és macskák százai menekültek meg

Állatkísérleti labort zártak be, kutyák és macskák százai menekültek meg

Több mint kétszáz kutya és macska szabadult meg az addig mindennapos kínoktól és szenvedésektől. Ez annak köszönhetően történhetett meg, hogy a Beagle Freedom Project felszámolt egy állatkísérleti labort, a helyszínt pedig menhellyé alakítják át.

Az egész világon leginkább a beagle fajtát használják az olyan állatkísérletekben, ahol az alany kutya. A beagle legendásan jámbor, az emberben maximálisan megbízik. Elviseli a kis helyen tartást, mivel viszonylag kis termetű, ugyanakkor erős, ellenálló szervezete van. Ezek pedig mind hozzájárultak ahhoz, hogy a kutyákon végzett állatkísérletek legnagyobb áldozatává váljon a fajta.

Nem véletlen tehát, hogy a Beagle Freedom Project (BFP) állatmentő szervezetnek sok esetben kell állatkísérleti laborokkal hadakoznia. Ezúttal pedig egy győztes csata hírét oszthatták meg követőikkel – hívta fel a figyelmet a One Green Planet.

Bejelentették, gyakorlatilag a bolha- és kullancsirtó szerek tesztelését végző iparág egyharmada megszűnik azzal, hogy felszámoltak egy, az Egyesült Államokban, Oklahoma államban található állatkísérleti labort. Az intézményből a szervezet több mint három éven keresztül mentett kutyákat, azonban megelégelték a látottakat.

Első kézből láttuk, milyen borzalmakat kellett elviselniük ezeknek az állatoknak: megégették őket, a bőrüket megfertőzték, görcsrohamaik voltak a mérgektől, őrjítő fájdalmak és kényelmetlenségek közepette bolhákat és kullancsokat tenyésztettek a testükön. Védőgallért kényszerítettek rájuk, így még csak nem is próbálhattak meg enyhíteni a saját szenvedéseiken, nem tudtak még vakaródzni sem. Véget kellett vetnünk ennek

mondta Shannon Keith, a BFP elnöke és alapítója.

A BFP-alapító elmondta, ahelyett, hogy egyesével mentették volna meg a kutyákat és macskákat, úgy döntöttek, megpróbálják inkább megszakítani az ördögi kört. Felkeresték a létesítmény tulajdonosát azzal, hogy mondjon le a működési engedélyéről, az állatokat pedig adja át a BFP-nek. Abban, hogy erre a cég rá is bólintott, persze szerepet játszhatott az is, hogy az állatmentő szervezet szerint már több alkalommal is összetűzésbe kerültek az amerikai agrárminisztériummal (United States Department of Agriculture, USDA).

Hasonló módszerrel mentett meg tavaly a szintén amerikai SaveAFox Rescue szervezet ötszáz rókát, mikor felvásárolták egy szőrmeipari telep mind az ötszáz lakóját.

Állatkísérleti laborból így lesz menhely

Az állatok számára eddig csak borzalmakat tartogató oklahomai létesítmény a jövőben komoly átalakuláson mehet át. Vannak változások, amelyek már meg is mutatkoznak: a BFP bejelentette, az egykori állatkísérleti labor neve – immár állatmenhely minőségben – Freedom Fields lesz. Az állatok itt átfogó orvosi ellátásban, tápláló élelemben részesülhetnek. Megtapasztalhatják, milyen biztonságos körülmények között élni, szeretetet, figyelmet és szabadságot kapni. Ezek mind feltételek és extrák, amelyek nekik eddig nem jártak, de most megkezdődhet a rehabilitációs folyamat.

Természetesen ahhoz, hogy az oklahomai telep teljes egészében új funkcióinak tehessen eleget, felújításokra és átalakításokra lesz szükség. Új pajtákat és élőhelyeket szeretnének kialakítani nagy testű haszonállatok számára, de parkosított kutyaparkokat, fedett és szabadtéri tereket, valamint látogatóközpontokat is megálmodott a BFP az állatkísérleti labor helyére. A látogatóközpontokban többek között az állatkísérletekről is szeretnék felvilágosítani vendégeiket, ahogy az örökbefogadási lehetőségekről is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.