Most olvasott cikk
A kozmetikai állatkísérletek kiiktatására buzdították az Európai Parlamentet

A kozmetikai állatkísérletek kiiktatására buzdították az Európai Parlamentet

Uniós ígéretet kaptak egy civil kezdeményezés szervezői, hogy megvizsgálják a kozmetikai állatkísérletek teljes tiltásának lehetőségét. A részletes válasz július végén várható az EU-tól.

Az Európai Parlament elé tárhatta az uniós kozmetikai állatkísérletek ellen szerveződött polgári kezdeményezés a javaslatait, miután januárban összegyűlt az ügyet támogató 1,2 millió uniós állampolgár aláírása.

A Mentsük meg a kegyetlenségtől mentes kozmetikumokat – kötelezzük el magunkat egy állatkísérletek nélküli Európa mellett (Save Cruelty-Free Cosmetics – Commit to a Europe without animal testing) kezdeményezés több szervezet együttműködésének gyümölcse:

  • a Cruelty Free Europe,
  • a Eurogroup for Animals,
  • a European Coalition to End Animal Experiments,
  • a Humane Society International európai szervezete
  • és a PETA

közösen tett javaslatokat az állatkísérletek kozmetikai területen való szankcionálására az Európai Unióban.

Éles fordulat az állatkísérletek ügyében

A civil kezdeményezés azt követően vált indokolttá, hogy 2020-ban a korábbi gyakorlattal teljesen ellentétes lépésre szánta el magát az EU.

A végső sminktermék állatokon való tesztelése 2004-ben tiltottá vált a blokkban, később pedig, 2009-ben kiterjesztették ezt a rendelkezést a kozmetikumok összetevőire is. Kicsit több mint egy évtizeddel később, 2020-ban azonban az Európai Vegyianyag-Ügynökség (ECHA) azzal a kezdeményezéssel állt elő, hogy ismét engedélyezzék bizonyos sminkösszetevők tesztelését állatokon. Arra hivatkoztak, hogy csak így garantálható a gyárban ezekkel az anyagokkal dolgozó munkások biztonsága.

E javaslat ellen a Dove egy petíciót is elindított, több kozmetikai cég támogatásával. Azzal érveltek, hogy a korábban bevezetett tiltás óta a technológiai háttér ugrásszerűen fejlődött, így még kevésbé indokolt most visszatérni a már rég sutba dobott gyakorlathoz.

Ráadásul a fogyasztók körében is egyre fontosabb szemponttá válik, hogy olyan termékeket vegyenek le a polcról, amelyek erőszakmentesek. Érveik azonban süket fülekre találtak az Európai Unióban.

Egy ígéretesebb kezdeményezés

A napokban történt EP-meghallgatáson a kooperáló szervezetek képviselői a következőket javasolták:

  1. Erősítsék meg a kozmetikai állatkísérletek általános tilalmát, valamint jogszabályi módosításokkal érjék el, hogy a sminktermékek valamennyi összetevőjének fogyasztó, munkavállaló és környezetvédelmi tulajdonságát ne állatkísérlet igazolja és biztosítsa.
  2. Alakítsák át az EU vegyi anyagokra vonatkozó szabályozását: az emberi egészség és a környezet védelme álljon a középpontban, de természetesen újabb állatkísérleti követelmények bevezetése nélkül.
  3. Korszerűsítsék az általános uniós tudományos hozzáállást, ennek keretében pedig vállalják egy ütemtervet készítését, amellyel még a jelenlegi jogalkotási ciklus vége előtt fokozatosan kiiktathatják az összes uniós kozmetikai célú állatkísérletet.

A polgárok felszólítják az Európai Bizottságot, hogy vállaljon vezető szerepet az állatkísérletektől mentes tudományra való áttérésben, és vezesse be az állatkísérletek nélküli új gondolkodásmódot

– összegezte Sabrina Engel, a civil kezdeményezés szervezőbizottságának elnöke.

Amiatt címezte a kérést az Európai Bizottságnak az őket meghallgató EP helyett, mert bizottsági kezdeményezés és javaslattétel kell bármilyen jogszabálymódosítás, újítás bevezetéséhez ez EU-ban.

Az együttműködő szervezetek végül ígéretet kaptak a meghallgatást követően arra, hogy hosszú távon az uniós cél a kozmetikai célú állatkísérletek teljes kiiktatása lesz. Carmen Laplaza Santos, az Európai Bizottság egészségügyi innovációkkal és ökoszisztémákkal foglalkozó részlegének munkatársa azt ígérte, július végéig elkészül a EB részletes és végleges válasza a kezdeményezés javaslataira.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.