Most olvasott cikk
A növényi étrend csökkentheti az alvási apnoe kialakulásának esélyét

A növényi étrend csökkentheti az alvási apnoe kialakulásának esélyét

Egy friss kutatás szerint azoknál, akik teljes értékű növényi étrenden élnek, kisebb eséllyel alakul ki alvási apnoe. A teljes értékű növényi étrend csökkenti a gyulladást és segít a súlyvesztésben, ez lehet a magyarázat a pozitív eredményekre.

Az ausztráliai Flinders University kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a teljes értékű növényi étrendet fogyasztók kevésbé vannak kitéve az alvási apnoe veszélyének – adta hírül a News Medical. A kutatók a National Health and Nutrition Examination Survey-ben részt vevő 14.210 alanyt kérdeztek meg a 24 órára visszamenő ételfogyasztásukról. A válaszok alapján három növényi alapú étrendi kategóriát (egészséges-növényi, egészségtelen-növényi, pro-vegetáriánus) állítottak fel. Ezt követően az úgynevezett „stop bang” kérdőívet használva állapították meg, hogy az alany mennyire valószínűsíthetően szenved alvási apnoéban.

Az eredmények alapján a teljes értékű növényi étrendet (egészséges növényi étrendet) követők 19 százalékkal alacsonyabb eséllyel szenvedtek alvási apnoéban, mint azok, akik csak kis mennyiségű növényi alapú élelmiszert fogyasztottak. A pro-vegetáriánus étrendet követők is kevésbé voltak veszélyeztetve. Akik viszont az egészségtelen növényi étrendet fogyasztották, 22 százalékkal nagyobb kockázatnak voltak kitéve.

Az obstruktív apnoe kialakulásának okai genetikaiak vagy életmódbeliek lehetnek, mint például az étrend. A korábbi kutatások a kalóriamegvonásra, specifikus étrendi elemekre vagy a súlycsökkenésre összpontosítottak. Arról hiányosak az információink, hogy az átfogó étrendi gyakorlatok milyen mértékben befolyásolják az apnoe kialakulásának kockázatát. Ezzel a kutatással ezt a hiányt szerettük volna orvosolni és körüljárni a növényi étrendek és az apnoe közötti összefüggést

– mondta Dr. Yohannes Melaku, a kutatás vezetője.

Az alvási apnoe egyik oka az elhízás lehet

Az alvás közbeni légzéskimaradásnak két típusa létezik. Az egyik a centrális apnoe, amikor az agy nem ad ki légzési parancsot. A kutatás viszont nem ezt a típust, hanem a sokkal elterjedtebb obstruktív apnoét vizsgálta, aminél a garat elzáródása okozza a légzés kimaradását. A jelenség azon túlmenően, hogy a partner számára kifejezetten zavaró lehet, komoly veszélyeket rejt magában. Növeli például a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, a magas vérnyomás vagy a szívbetegségek kialakulását.

A kutatás nem világít rá, hogy miért fontos tényező az étrend, de valószínűsíthető, hogy ahhoz van köze, hogy a teljes értékű növényi étrend csökkenti a gyulladást és az elhízást. Mindkettő jelentős kockázati tényező az apnoe kapcsán. A gyulladáscsökkentő összetevőkben és antioxidánsokban gazdag, káros anyagoktól mentes étrend hatással van a testzsír mértékére, a gyulladásra és az izomtónusra is, amelyek fontos szerepet játszanak az apnoe kockázatának csökkentésében

– állítja Dr. Melaku.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy mind a pozitív, mind a negatív korrelációk más-más mértékben jelentkeztek a nőknél és a férfiaknál. Ezért fontos lehet személyre szabott étkezési tanácsokat kérni a probléma fennállása esetén.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.