Most olvasott cikk
A chiamag a magas vérnyomás ellen is hatásos

A chiamag a magas vérnyomás ellen is hatásos

a chia mag a magas vérnyomás ellenszere lehet

A közismert szuperélelmiszerről eddig is köztudott volt, hogy számos pozitív hatással jár a fogyasztása. Egy új kutatás alapján most kiderült, hogy a chiamag olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkezik, amiket jó eséllyel lehet majd alkalmazni a gyógyászatban. A növény teljes génállományát feltérképező vizsgálat megállapította, hogy a magas vérnyomás vagy a rák gyógyításában is szerepe lehet a jövőben.

A Frontiers in Plant Science (A növényi tudomány úttörői) című folyóiratban jelent meg az a kutatás, amelyben elsőként térképezték fel a chiamag (más néven azték zsálya) teljes génállományát. Az Oregon State University kutatói a tudományos vizsgálódás következtében olyan tulajdonságokra bukkantak, amelyek izgalmas eredményekkel kecsegtetnek. A chiamag genetikai tulajdonságai miatt elképzelhető, hogy a jövőben a magas vérnyomás vagy akár a rákos megbetegedések kezelésére is fel lehet majd használni őket.

Az USA mezőgazdasági minisztériuma szerint a forgalomban lévő gyógyszerek 40 százaléka lényegében növényi származék. Ez igaz a 20 legnépszerűbb gyógyszerre is. Az emberek már több ezer éve alkalmaznak gyógyhatású növényeket, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a chiamagról is kiderült, alkalmas lehet betegségek kezelésére.

A kutatás nem csak az egészségügyi lehetőségeket vizsgálta. Azt is nézték, milyen módon lehetne fenntarthatóbbá és termékenyebbé tenni a növényt. Ez élelmiszer-biztonsági szempontok miatt fontos. A jövőben a chia nagymértékben hozzájárulhat az emberek élelmezéséhez.

A chiamag jótékony hatásai régóta ismertek

Aki egy kicsit is komolyan veszi az egészséges táplálkozást, az biztosan találkozott már a chiamaggal. Az egészségtudatos étkezés egyik alapvető összetevője ez az apró, sok vizet felszívni képes mag. Akár magában, akár pudingként remekül fogyasztható. A Prove hasábjain is számos alkalommal jelentek meg receptek, amelyek a chiamag köré épülnek.

A chia az egyik legjobb növényi forrása az omega-3 esszenciális zsírsavaknak, amelyek a szív- és érrendszeri problémák ellen hatékonyak, illetve az idegrendszerre is pozitívan hatnak. Emellett a rosttartalmuk is kifejezetten magas, ami elősegítheti a megfelelő emésztést és védhet a cukorbetegség ellen.

Sőt, a rosttartalma olyan magas, hogy a Nébih fel is hívja rá a figyelmet, hogy napi 15 grammnál többet nem ajánlatos fogyasztani. Ez ugyanis már emésztőrendszeri problémákhoz vezethet. Fontos még megemlíteni, hogy keresztallergiát válthat ki; aki allergiás a szezámmagra vagy a mustárra, az legyen vele óvatos.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.