Most olvasott cikk
A kurkuma olyan jótékony hatással lehet az emésztésre, mint egyes gyógyszerek

A kurkuma olyan jótékony hatással lehet az emésztésre, mint egyes gyógyszerek

A kurkuma legalább olyan jó lehet, mint egyes gyógyszerek emésztőrendszeri problémákra

Egy friss kutatás alapján úgy tűnik, a kurkuma legalább annyira jól teljesít az emésztőrendszeri problémák enyhítésének tekintetében, mint egyes gyógyszerek. A növény régóta az ázsiai konyha és a népi orvoslás része.

A kurkuma itthon is viszonylag sokak által ismert fűszer és gyógynövény, amivel a legtöbben talán a curry fűszerkeverékben szoktak találkozni. Egy új, kis létszámú kutatás alapján most kiderült, hogy legalább annyira hatékonyan kezeli az egyes emésztőrendszeri panaszokat, mint például az Omeprazol nevű gyógyszer.

A diszpepszia egy gyűjtőfogalom, ami az emésztési zavarok széles skáláját jelenti, és amitől igen sokan szenvednek napi szinten, habár kevesen látogatnak el a panaszaikkal orvoshoz. A különböző kellemetlen emésztési folyamatok kialakulásához hozzájárulhat a húsban gazdag étrend is, míg a rostban gazdag, gyulladáscsökkentő növényi étrend – ennek szerves része lehet a kurkuma is – elősegítheti a panaszok enyhülését.

Az indiai sáfrányként is emlegetett növény – amelynek megjelenése nagyon hasonlít a gyömbérre – aktív hatóanyaga a kurkumin, amiből általában 2-5 százalékot tartalmaz. Ennek a hatóanyagnak önmagában elég rossz a biológiai hasznosulása, de különböző segédanyagokkal (például a fekete borsban található piperinnel) nagymértékben javítható a felszívódása.

A kurkuma hatásai

A kutatók különböző thaiföldi kórházakból gyűjtöttek össze 206 funkcionális diszpepsziával rendelkező beteget, akik közül 151 fejezte be a teszteket. A résztvevőket három különböző csoportra osztották. Az egyik csoport két darab 250 mg kurkumint tartalmazó kapszulát kapott napi négy alkalommal, valamint egy placebotablettát. A másik csoport ugyanezt a mennyiséget kapta, viszont számukra a 4-szer 2 tabletta volt placebo, egy tabletta pedig 20 mg-os Omeprazole. A harmadik csoportba tartozók vegyesen kaptak kurkumint és Omeprazole-t is.

A kutatók a 28. napon, majd az 56. napon is megkérdezték a résztvevőket az állapotukról, aminek a mérhetőségére SODA (Severity of Dyspepsia Assessment – Emésztési zavar súlyosságának mértéke) pontokat használtak. Mindhárom csoport nagyjából ugyanolyan mértékben jelentett javulást a kutatás végére, ráadásul az „elégedettség” kategóriában a kizárólag kurkumint kapó betegek jelentették a legmagasabb értéket mind a két mérési pont alkalmával.

A kutatók hozzátették, hogy a kis létszám és a kutatás rövidsége miatt fontos, hogy további vizsgálatokat végezzenek a témában, de az eredmény nem meglepő, ismerve a kurkumin számos jótékony hatását, amely gyulladás- és szorongáscsökkentő is többek között.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.