Most olvasott cikk
Vegán tojáskrém háromféleképpen: tofus, csicseriborsós és avokádós

Vegán tojáskrém háromféleképpen: tofus, csicseriborsós és avokádós

Vegán tojáskrém

A vegán tojáskrém pofonegyszerűen elkészíthető, ugyanis a fekete sónak köszönhetően megszólalásig hasonlít az eredetire. A krém alapjához pedig többféle alapanyag közül is választhatsz: most egy tofus, egy csicseriborsós és egy avokádós változatot mutatunk.

A tojást rengeteg módon lehet helyettesíteni attól függően, melyik tulajdonságát szeretnéd imitálni. Ha kötőanyagként használnád, akkor kiváló választás lehet a lenmagzselé, a csicseriborsóliszt vagy édes sütemények esetén az almaszósz. Omlettet csicseriborsólisztből, míg rántottát vagy tojássalátát tofuból is készíthetsz. A kénes, tojásos ízt pedig az indiai szubkontinens egyik alaphozzávalójával lehet elérni: ez a kala namak, vagyis a fekete só.

Ezt a receptet három különböző alappal is elkészítheted: tofuval, avokádóval vagy csicseriborsóval. A végeredmény hasonló lesz, ugyanis mindhárom hozzávaló enyhe ízű, ami jól felveszi a hozzáadott fűszereket. Ami viszont nem elhanyagolható vagy cserélhető, az a fekete só: ennek köszönhető ugyanis a vegán tojáskrém domináns, tojásos íze.

Ezt az alapreceptet kedved szerint variálhatod. Lila hagyma helyett például használhatsz újhagymát vagy metélőhagymát is, petrezselyem helyett pedig tehetsz bele friss bazsalikomot vagy kaprot is.

A kurkumát csak a sárga színe miatt tesszük bele, ez a vegán tojáskrém ízvilágát nem befolyásolja, ezért opcionális a használata. Azonban ha túl sokat teszel belőle, keserű lehet, ezért érdemes óvatosan bánni vele.

Hozzávalók

  • 2 csomag (360 g) natúr tofu vagy 1 konzerv (265 g) csicseriborsó vagy 2 érett avokádó
  • 1 fej lila hagyma apróra vágva
  • 3-4 evőkanál vegán majonéz
  • 3-4 evőkanál vegán tejföl
  • 2 teáskanál mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél teáskanál kurkuma (opcionális)
  • 1 teáskanál fekete só
  • pár tekerés frissen őrölt bors
  • egy marék friss petrezselyemzöld

Vegán tojáskrém elkészítése

  1. A friss petrezselyemzöldet mosd meg és aprítsd fel.
  2. A lila hagymát pucold meg és vágd apró kockákra. Ha enyhébb hagymás ízt szeretnél, sózd le, hagyd állni tíz percet, majd öblítsd át egy apró lyukú szűrőben, és hagyd lecsepegni.
  3. A tofut, a megmosott és lecsepegtetett csicseriborsót vagy a megpucolt avokádót tedd késes aprítóba.
  4. Adj hozzá három evőkanál vegán majonézt, három evőkanál vegán tejfölt, két teáskanál mustárt, két evőkanál citromlevet, egy evőkanál olívaolajat (ha avokádót használsz, ez elhagyható), fél teáskanál kurkumát, egy teáskanál fekete sót, pár tekerés frissen őrölt borsot és ízlés szerint sót. Turmixold krémesre, majd ha szükségesnek érzed, adj még hozzá egy-egy evőkanál majonézt és/vagy tejfölt.
  5. Keverd hozzá a felvágott lila hagymát és petrezselymet, majd kóstold. Ha szükségesnek érzed, ízesítsd tovább sima vagy fekete sóval, borssal, citromlével vagy mustárral.
  6. A vegán tojáskrémet fogyaszthatod pirítóson, szendvicsbe töltve vagy a húsvéti menü részeként főtt burgonyával tálalva.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.