A növényi alapú, tojásra hajazó ételek szent grálja a fekete só: ezt ehhez a recepthez mindenképp szerezd be, nélküle nem lesz ugyanaz a végeredmény. Ma már szinte minden bioboltban be lehet szerezni.

Ennek a salátának az ünnepi asztalon, grillezések alkalmával, de friss leveles salátával vagy rukkolával akár az ebédre csomagolt szendvicsben is helye van.

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 2 csomag bazsalikomos tofu (2×180 gramm, akár natúr is lehet)
  • 1 szál szárzeller
  • 2 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma
  • 4 evőkanál tojásmentes majonéz
  • 3 evőkanál cukrozatlan növényi joghurt vagy tejföl
  • 2 teáskanál mustár (ha dijonit használsz, 1 és ½ teáskanál elég)
  • 1 teáskanál citromlé
  • ½ teáskanál fekete só
  • frissen őrölt bors

 

Vegán tojássaláta elkészítése

  1. A tofut ½-¾ centis kockákra vágd fel, és forgasd össze egy teáskanál citromlével, ¼ teáskanál fekete sóval és egy teáskanál mustárral, majd tedd félre tíz percre.
  2. A szárzellert vágd fel egészen apró, fél centis kockákra.
  3. Keverd össze a tofuval a majonézt, növényi joghurtot/tejfölt, két evőkanál metélőhagymát, további ¼ teáskanál fekete sót, egy teáskanál mustárt, jó sok frissen őrölt fekete borsot, és a szárzellert. Kóstold, és ha kell, tegyél még bele sima tengeri sót vagy ízlés szerint akár még több fekete sót.
  4. Akkor érnek össze legjobban az ízek, ha legalább fél órára hűtőbe teszed. Tálald köretként vagy friss salátával szendvicsben.