Vegán tojássaláta? Igen! A növényi alapú, tojásra hajazó ételek Szent Grálja a fekete só: ezt ehhez a recepthez mindenképp szerezd be, nélküle nem lesz ugyanaz a végeredmény. Ma már szinte minden bioboltban kapható.
Ennek a salátának nemcsak az ünnepi asztalon, hanem bármikor helye van az étrendben. De friss leveles salátával vagy rukkolával akár az ebédre csomagolt szendvicsben is tökéletesen helyt áll.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 2 csomag bazsalikomos vagy natúr tofu (2×180 gramm)
- 1 szál szárzeller
- 2 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma
- 4 evőkanál tojásmentes majonéz
- 3 evőkanál cukrozatlan növényi joghurt vagy tejföl
- 2 teáskanál mustár (ha dijonit használsz, 1 és ½ teáskanál elég)
- 1 teáskanál citromlé
- ½ teáskanál fekete só
- frissen őrölt bors
Elkészítés
- A tofut ½-¾ centis kockákra vágd fel, és forgasd össze egy teáskanál citromlével, ¼ teáskanál fekete sóval és egy teáskanál mustárral, majd tedd félre tíz percre.
- A szárzellert vágd fel egészen apró, félcentis kockákra.
- Keverd össze a tofuval a majonézt, növényi joghurtot/tejfölt, két evőkanál metélőhagymát, további ¼ teáskanál fekete sót, egy teáskanál mustárt, jó sok frissen őrölt fekete borsot és a szárzellert. Kóstold, és ha kell, tegyél még bele sima tengeri sót vagy ízlés szerint akár még több fekete sót.
- Akkor érnek össze legjobban az ízek, ha legalább fél órára hűtőbe teszed. Tálald köretként vagy friss salátával szendvicsben.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.