Most olvasott cikk
Korea példátlan lépést tenne az állatokért

Korea példátlan lépést tenne az állatokért

Koreai szaporítótelep, kiskutyákkal

A Koreai Demokrata Párt bejelentette, hogy az áprilisi választások alkalmával aratott győzelme esetén változtat az állatok jogi státuszán. A törvény változtatásával egyidejűleg a szaporítótelepeket és az állatokon végzett kísérleteket is felszámolnák. A koreai választások áprilisban esedékesek.

A világ számos jogrendszerében az állatok továbbra is tárgyként kezeltetnek, a koreai jogrend is így viszonyul hozzájuk. A Koreai Demokrata Párt (DPK) ezen szeretne most változtatni, és új jogi státuszba emelné az állatokat – írta meg a The Korea Times. Az eddigi besorolás helyett „élőlény” lenne az új jogi titulus. Az ezzel járó előnyök egyelőre még nem ismertek, mindenesetre a polgári törvénykönyv módosítására akkor kerülhet sor, ha a párt megnyeri az áprilisi választásokat.

A demokrata párt hiszi, hogy az a társadalom, amiben az állatjogok megfelelően védettek, az emberek számára is előnyös. Az emberi és állati jogokat nem lehet különállóan kezelni

– mondta Hong Ihk-pyo, a párt frakcióvezetője.

Az országban év elején szavazták meg a kutyák levágásának és húsuk értékesítésének tiltását, amely 2027-ben lép életbe. A kutyahús fogyasztása továbbra sem lesz tilos, ám azok száma, akik erre a gasztronómiai élményre vágynak, évről évre fokozatosan csökken. A polgári törvénykönyv átírása további védelmet szolgáltathat az országban élő állatoknak.

Az állatok jogi státusza mellett mást is tartalmaz a csomag

A DPK nem csak az állatok hivatalos besorolásán módosítana. Ígéretük szerint igyekeznének felszámolni a szaporítótelepeket, ahol sokszor gyógyszeres úton próbálják fokozni a párosodási kedvet. Emellett országszerte növelnék az állatok számára fenntartott egészségügyi intézmények és menhelyek számát, valamint támogatnák az állatokon végzett kísérletek kivezetését és helyettük új módszerek bevezetését.

Az állatvédő csoportok befolyása véges. Az állatok bántalmazásának megakadályozásához jogi keretek kellenek. Minden gond forrása a gyárakként működő szaporítótelepek. Ezt követi az ezeken a helyeken született állatokkal szembeni kegyetlen bánásmód

– mondta Jeon Jin-kyung, a Korea Animal Rights Advocates állatvédő szervezet igazgatója.

Dél-Korea nemcsak az állatvédelem, de a növényi alapú étkezés terén is jó eredményeket mutathat fel. Tavaly hivatalos kormányzati terv született a növényi alapú élelmezési rendszer támogatására.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.