Most olvasott cikk
Dél-Korea döntött: végre betiltják a kutyahús forgalmazását

Dél-Korea döntött: végre betiltják a kutyahús forgalmazását

Dél-Koreában illegálissá válik a kutyahús értékesítése és a kutyák levágása. A tilalom 2027-ben lép hatályba, a fogyasztásra azonban nem vonatkozik. A társadalom jelentős része azonban nem is vágyik már ilyen gasztronómiai „élményekre”.

Illegálissá válik Dél-Koreában a kutyák levágása és húsuk értékesítése, a parlamenti képviselők támogatták az erre vonatkozó törvényjavaslatot – írja a BBC. Az új jogszabály 2027-ben lép életbe.

A kutyahúst kínáló étteremtulajdonosoknak tehát három évük van arra, hogy kitalálják, merre tovább, mivel foglalkozzanak a továbbiakban. A kormányzati statisztikák szerint Dél-Koreában tavaly még mintegy 1600 ilyen étterem, 34 vágóhíd, 219 forgalmazó cég és 1150 kutyafarm működött. Ezeknek most be kell nyújtaniuk a helyi hatóságoknak egy tervet a vállalkozásuk fokozatos megszüntetésére.

A kormány azt ígérte, teljes mértékben támogatja a kutyahústermelőket, henteseket és étteremtulajdonosokat. Egyelőre nem hoztak nyilvánosságra konkrétumokat azzal kapcsolatban, pontosan miben is merül majd ki ez a segítség. Korábban mindenesetre pénzügyi támogatás biztosításáról is szó volt.

A többség már nem kér a kutyahúsból

Az új törvény a kutyahús-kereskedelemre összpontosít. A kutyák levágásáért akár három év börtönbüntetéssel is járhat majd. Azokat pedig, akiket kutyák húscélú tenyésztésében vagy kutyahús értékesítésében találnak bűnösnek, legfeljebb két év börtönbüntetéssel sújthatják. A kutyahús fogyasztása mindeközben nem válik illegálissá az ázsiai országban.

A közvélemény-kutatási adatok azonban azt mutatják, a kutyahús iránti kereslet már jócskán visszaesett az elmúlt évek során Dél-Koreában. A Gallup Korea 2022-es felmérése szerint a megkérdezettek 64 százalék ellenzi a kutyahús fogyasztását. A nyilatkozók mindössze 8 százaléka evett kutyahúst az elmúlt egy évben, szemben a 2015-ben regisztrált 27 százalékkal.

A dél-koreai társadalmon belül elsősorban a fiatalabb generációk képviselik azt az álláspontot, hogy a kutyaevés felett eljárt már az idő. Ez persze nem rendhagyó tendencia, egy felmérés szerint Izlandon is a bálnavadászatot elsősorban az idősebb emberek támogatják.

„A középkor óta ezt esszük. Miért akadályozzák meg, hogy a hagyományos ételünket fogyasszuk? Ha betiltják a kutyahúst, akkor a marhahúst is be kellene” – kesergett a 86 éves Kim Seon-ho egy szöuli kutyahúsétteremben falatozva.

A Humane Society állatvédelmi szervezet koreai részlegének ügyvezető igazgatója azonban értelemszerűen egész más nézőpontból szemléli a döntést.

A szívem megszakad a kutyák millióiért, akik számára ez a változás túl későn jött. Örömmel tölt azonban el, hogy Dél-Korea most lezárhatja történelmünk e szerencsétlen fejezetét, és egy kutyabarát jövő elé nézhet

– mondta Jung Ah Chae.

A kutyahús betiltásának ügyén sokat lendített Dél-Koreában, hogy Jun Szogjol, aki 2022 májusa óta tölti be az elnöki tisztséget, nagy állatbarát. Több kutyát és macskát is örökbe fogadtak már feleségével, aki szintén sokat bírálta már nyilvánosan is a kutyahúsra felépülő iparágat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.