Most olvasott cikk
A klímaváltozás miatt megugrott a medvetámadások száma Japánban

A klímaváltozás miatt megugrott a medvetámadások száma Japánban

Elsősorban a klímaváltozás miatt előállt táplálékhiány az oka, hogy Japánban egyre több medvetámadás történik. Az incidensek javarészt elnéptelenedő településekhez köthetők, az áldozatok többsége idős ember. Országos szintű megoldás egyelőre nem született a problémára.

A szokásosnál jóval több medvetámadást jelentettek Japánban az elmúlt hónapokban. A szakértők szerint ennek az oka egyértelműen az, hogy táplálék hiányában az állatok kénytelenek a korábbiaknál gyakrabban kimerészkedni hagyományos élőhelyükről az emberek lakta területekre. Ezzel indokolta a jelenséget többek között Jamamoto Maki, a Nagaoka Technológiai Egyetem docense is a CNN-nek.

Sokak szerint ez a táplálékhiány az éghajlatváltozásra vezethető vissza. Nem terem ugyanis már kellő mennyiségben makk az erdőkben, pedig ez elsődleges táplálékforrás lenne a medvék számára. A tavalyi nyáron pedig forróság és szárazság tekintetében is rekordok dőltek meg a szigetországban.

Ez pedig a medvetámadások számán is meglátszott. Április és november között 193 incidenst jelentettek be, ezekben 212 fő sérült meg, a halálos áldozatok száma pedig hat. Soha nem dokumentáltak még ennyi esetet az évnek ezen időszakában.

Medvehús-automatát is üzembe helyeztek

Az egyre több medvetámadás nem új keletű probléma Japánban, a növekvő veszélyt pedig sajátosan kezelték. Akita prefektúrában, az ország északi részén 2022 végén friss medvehúst kínáló automatát helyeztek üzembe. Ekkor 2200 jent, azaz több mint ötezer forintot kellett fizetni 250 gramm húsért, de még ezzel együtt is nagy népszerűségnek örvendett a gép. Az üzemeltető szerint arra is volt már példa, hogy a mintegy 400 kilométerre fekvő Tokióból is kaptak e-mailben megrendelést kiszállításra.

Hetente átlagosan 10-15 csomag hús fogyott el az automatából. A terjesztés legnagyobb gátja korántsem az alacsony fogyasztói igények, sokkal inkább a korlátozott tárolási lehetőségek jelentették.

Az automatát a helyi vadászklub tagjai által a hegyekben kilőtt medvék húsával töltötték fel. Nekik a vadászszezonban engedélyük van egy bizonyos számú példány likvidálására.

Arról, hogy az automata azóta is működik-e, nincs hír.

Nem kizárólag táplálékhiányra vezethető vissza a sok medvetámadás

Elsődlegesen a klímaváltozás és az annak hatására bekövetkező táplálékhiány az oka, hogy egyre több Japánban a medvetámadás. Ugyanakkor szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy nem csupán ez áll a háttérben.

Ahogy más országokban is, Japánban is jellemző az a tendencia, hogy sokan a vidéki régiókból a nagyobb városokba vagy azok környékére költöznek a jobb álláslehetőségek reményében. Ezzel párhuzamosan egyes települések elnéptelenednek, a medvék pedig előszeretettel élnek a lehetőséggel. A kevesebb lakót számláló falvakba, kisvárosokba bátrabban kezdenek bejárni, élelmiszer-hulladék után kutatva.

Miután pedig a kedvezőbb álláslehetőségek miatt elsősorban fiatalok költöznek el a peremvidékről, a medvetámadások áldozatai túlnyomórészt idősek.

Központi megoldás egyelőre nem született az ország medveproblémájának kiküszöbölésére, pusztán helyi lépések. A Nagano prefektúrában található Karuizawa üdülővárosban például kutyákkal járőröznek a medvék elijesztésére. Akita prefektúra vezetői viszont ennél jóval drasztikusabb módszerre voksoltak: minden egyes, a prefektúrában befogott medvéért 5000 jen (több mint 12 ezer forint) jutalmat kínálnak. Szakértők azonban leszögezték, a csapdázásnál komplexebb megoldásra lesz szükség hosszabb távon.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.