Most olvasott cikk
Tarol a medvehús Japánban

Tarol a medvehús Japánban

Újabb extrém automatát helyeztek üzembe Japánban, medvehúst lehet vásárolni a gépből. A helyi vadászok biztosítják az alapanyagot.

Bővült a Japánban fellelhető bizarr automaták választéka. Az ország északi részében lévő Akita prefektúrában friss medvehúst kínálnak ilyen formában eladásra.

A Japán Automatagyártók Szövetsége szerint egyébként a legtöbb árusítási céllal üzemelő gép 2000-ben volt az országban, 5,6 millió darab. Ez 2020-ra valamivel több mint 4 millióra esett vissza, de még így is Japánban a legnagyobb az egy főre eső automaták száma. Beszerezhető az országban ebben a formában:

A medvehúst kínáló automatát tavaly év végén helyezték üzembe, 2200 jent, azaz közel hatezer forintot kell fizetni 250 gramm húsért, de még ezzel együtt is nagy népszerűségnek örvend a gép. Az üzemeltető szerint arra is volt már példa, hogy a mintegy 400 kilométerre fekvő Tokióból is kaptak e-mailben megrendelést kiszállításra.

Átlagosan 10-15 csomag hús fogy el egy héten az automatából, és a készlet rendszerint a korlátozott tárolási lehetőségek miatt fogy ki.

Az automatát a helyi vadászklub tagjai által a hegyekben kilőtt medvék húsával töltik fel. A vadászszezonban engedélyük van egy bizonyos számú példány likvidálására.

Szakértők szerint a medvék természetes élőhelyén kialakult makkhiány miatt az állatok kénytelenek az emberek lakta környékek felé terjeszkedni ételkeresés céljából. Ebből fakadóan az elmúlt években megugrott a medvetámadások száma: a 2009-ben regisztrált mintegy 4800-ról 2020-ban 20 ezerre.

Az egész ökoszisztéma borulhat

Az állatvédelmi csoportok szerint azonban a kialakult helyzet nem indokolja a az állatok kilövését és a medvehúsos automata létét.

Ez egy újabb gyomros a vadvilág számára. A medvéknek fontos szerepük van az élőhelyük tágabb ökoszisztémája szempontjából. Az ahhoz tartozó állatok és növények számára is előnyös, ha megvédjük a medvéket. Ez az állatok kizsákmányolásának csúcsra járatása. A medvék vadállatok, nem készételek. Hagyjuk őket a vadonban, hogy éljék a vadvilági életüket

– mondta Nick Stewart, a World Animal Protection nemzetközi nonprofit állatvédő szervezet vadvédelmi kampányokért felelős egyik igazgatója.

Nem a medvék egyébként az egyetlen olyan vadállatok Japánban, amelyeknek a húsát automatákban árusítják. A közelmúltban indította el egy cég bálnahúst kínáló gépeit: kettőt Tokióban, egyet pedig Jokohama kikötőváros közelében.

(Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.