Most olvasott cikk
A klímaváltozás miatt egyre zöldebbek az óceánok, de ez nem jelent jót

A klímaváltozás miatt egyre zöldebbek az óceánok, de ez nem jelent jót

Kék helyett egyre zöldesebb színűek az óceánok, derül ki egy új tanulmányból. A változást az algák és fitoplanktonok számának növekedése, ezt pedig a hőmérséklet emelkedése okozza. Kutatók szerint a jelenség nem meglepő, ám ennek ellenére is riasztó.

„Képzelje el, hogy eljut az óceán partjára, körülnéz, és mindenütt csak kék ég és kék víz van. Fogalma sincs, hogy merre induljon el, mert ott a teljes horizont, de azt látja, hogy lehet egy kicsit északabbra vagy keletebbre menni. Valahol beugrik, és elkezd úszni. Valami hasonló van a tudományban is. Egy tudósnak, aki szinte bármilyen irányba mehet, mert mindenfelé ismeretlenség van, senki nem mondja meg, hogy melyik irányt válassza. És itt nagyon fontos a megérzés.”

Ezt Nusser Zoltán neurobiológus nyilatkozta a Magyar Tudomány folyóiratnak 2013-ban. Gondolatai azonban lassan aktualizálásra szorulnak – már ami az óceán színét illeti.

Egy új tanulmány szerint ugyanis az óceánok a klímaváltozás miatt egyre zöldebbek. A jelenség különösen az Egyenlítő közelében lévő vizekre igaz, de az óceáni víztömeg több mint a felét, 56 százalékát érinti valamilyen mértékben a színváltozás. A szakértők szerint ez a folyamat nem tekinthető természetesnek.

A tanulmány készítői az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (National Aeronautics and Space Administration, NASA) 2002-ben fellőtt Aqua műholdjának adatait és képeit elemezték.

Évek óta futtatom a szimulációkat, amelyekből előre lehetett tudni, hogy az óceánok színe változni fog. Így nem meglepő a valóságban is szembesülni ezzel, mégis riasztó. Mindezek a változások összhangban vannak az emberi tevékenység által kiváltott klímakrízissel

mondta Stephanie Dutkiewicz, a tanulmány egyik társszerzője.

A kutatók szerint a színváltozás a vízben lévő algák és fitoplanktonok számának növekedésével függ össze. Ez a jelenség pedig a hőmérséklet emelkedésére vezethető vissza.

Nem a víz színe miatt aggódunk, hanem azért, mert a szín az ökoszisztéma állapotában bekövetkező változásokat tükrözi

– magyarázta Dr. BB Cael, a tanulmány másik társszerzője.

Veszélyben az óceáni élővilág?

A fitoplanktonokat egyes szakértők a föld természetes hűtőgépeként aposztrofálják. Az Egyesült Királyságban a Brit Antarktiszi Felmérés (BAS) egyik vezető kutatója, Lloyd Peck professzor már 2009-ben arról beszélt, hogy az Antarktisz visszahúzódása, vagyis a jégfelszín olvadása révén szabaddá váló vízfelszínen rendszerint azonnal megjelennek a fitoplanktonok.

Ezek gyorsan virágzásnak is indulnak a felmelegedés ellensúlyozására. A planktonok virágzása csökkenti a víz oxigénszintjét, ezzel azonban újabb problémához érkezünk, amely jelzi, hogy a természet sem tudja zökkenőmentesen kiküszöbölni az emberi tevékenység generálta éghajlatváltozást: megfulladnak a halak.

Thon Thamrongnawasawat, a bangkoki Kasetsart Egyetem halászati karának dékánhelyettese szerint a közelmúltban Thaiföldön történt tömeges halpusztulás is az éghajlatváltozás miatt felerősödött és gyakoribbá vált planktonvirágzás eredménye.

Egy májusban publikált tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy az éghajlatváltozás egyéb módon is súlyos változást okoz a vizek élővilágában. Kiderült, hogy a klímaváltozás következtében növekszik az óceánok savassága, ennek eredményeképp pedig a rákok szaglásra használt szervei, az antennák zsugorodni kezdenek és elveszítik a receptoraikat, amelyek nélkül a szaglásuk sem működik megfelelően. Ezek nélkül pedig nehézkes számukra ételt, menedéket és társat találni.

(Veganok)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.