Most olvasott cikk
Hónapokat vehet el a várható élettartamból a klímaváltozás

Hónapokat vehet el a várható élettartamból a klímaváltozás

egy új tanulmány szerint a várható élettartalmunkra is hatással lehet a klímaváltozás

A várható élettartam tekintetében is megmutatkozhatnak a klímaváltozás hatásai, átlagosan hat hónappal csökkenhet ez az érték. Nők esetében pedig tíz hónapos mínusszal kell számolni egy tanulmány szerint.

A klímaváltozás kapcsán legtöbbször az egyre szélsőségesebb időjárás, a klímavándorlás és a jegesmedvék egyre nehezebb helyzete miatt kerül szóba. Most azonban egy tanulmány rávilágított, hogy az emberek várható élettartamára is hatással lehet ez a jelenség – mégpedig negatív értelemben.

Átlagosan hat hónappal élhetünk kevesebbet a klímaválság miatt Amit Roy, a bangladesi Shahjalal Egyetem és az amerikai The New School for Social Research klímakutatója szerint. 190 ország 80 évnyi adatait elemezte, mire erre a megállapításra jutott – írja a One Green Planet.

Ebben a tudósok szerint a hőmérséklet emelkedése és az ingadozó csapadékmennyiség a legnagyobb ludas. Ezek hatására ugyanis gyakoribbá válnak olyan természeti katasztrófák, mint

  • az árvíz vagy
  • a hőhullámok,

amelyek közvetlenül kihatnak az emberi életre. Közvetetten súlyosbíthatnak mentális problémákat, éhezést és betegségeket generálhatnak. Ezek márpedig külön-külön is, együttesen azonban még nagyobb mértékben csökkentik a várható élettartamot.

Amit Roy a tanulmányában arra hívta fel a figyelmet, hogy a globális hőmérséklet két Celsius-fokos emelkedése körülbelül 0,44 évet csíp le az átlagos emberi élettartamból. Ez már önmagában öt hónap és egy hét. Ha pedig mellétesszük a csapadékviszonyok változását, a várható csökkenés körülbelül hat hónapra hízik.

A várható élettartam nők esetében jobban csorbul

A klímakutató megállapította, hogy ezek a változások nagyobb mértékben érintik a nőket. Esetükben a várható élettartam tíz hónappal csökkenhet a klímaváltozás miatt. A nemek közötti egyenlőtlenség mögött húzódó okokat a tanulmány nem részletezte.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) által közzétett adatok szerint az elmúlt évtizedekben világszerte jelentős előrelépés történt a várható élettartamban. Az 1950-ben mért 43,5 évről 2023-ra 72,6 évre emelkedett globális szinten. Ez egyébként alapvetően az egészségügy és az életkörülmények javulásának köszönhetően következett be.

Persze az, hogy a klímaváltozás az átlagnál nagyobb mértékben visszavetheti a nők várható élettartamát, összességében elhanyagolható tényező. Annak fényében különösen, hogy egyébként pedig világszerte az a tendencia figyelhető meg, hogy a nők várható élettartama magasabb a férfiakénál. Magyarországon például a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022-ben a nők esetében 79,05 év volt, a férfiaknál pedig ennél jóval kevesebb: 72,55 év.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.