Most olvasott cikk
A klímaváltozás miatt nincs elég anyateje a jegesmedvéknek

A klímaváltozás miatt nincs elég anyateje a jegesmedvéknek

a klímaváltozás miatt nemcsak a jegesmedvék, de a kölykeik is éheznek

Sok jegesmedve szervezete nem tud elegendő mennyiségű vagy megfelelő minőségű anyatejet előállítani a felmelegedés miatt.

A Torontói Egyetem kutatói közzétettek egy tanulmányt, amelynek keretében azt vizsgálták, a tengeri jég csökkenése jelentős hatást gyakorol-e a szoptató jegesmedvék tejtermelésére. A kutatás során a kanadai Hudson-öböl nyugati részén élő jegesmedvéket vizsgálták. Ezen a területen a tengeri jég csak szezonálisan létezik.

A tengeri jég évről évre egyre korábban töredezik, majd visszahúzódik, ezzel párhuzamosan pedig a jegesmedvéknek egyre több időt kell a szárazföldön tölteniük táplálék nélkül. Ez pedig azt jelenti, hogy nem nyílik annyi lehetőségük a fókavadászatra, mint olyankor, mikor hosszabb ideig fedi vastag jégtakaró a vizet.

Mivel a jegesmedve táplálékforrásának jelentős részét teszik ki a fókák, ilyenkor koplaló állapotba kerül ez a nagy testű emlős. Ekkor a saját testzsírját égeti el energiaként.

A szoptató jegesmedvéknek hatalmas energiatartalékokat kell felélniük ahhoz, hogy megtermeljék az ideális mennyiségű tejet. Ha ezekben a böjti időszakokban szoptatnak, veszélyeztethetik a saját egészségüket, ráadásul az is előfordulhat, hogy így nem tudnak elegendő tejet termelni a kölykeiknek.

A közelmúltban publikált tanulmány szerint a kutatók arra jutottak, hogy a hosszabb szárazföldi tartózkodás befolyásolja az anyamedvék tejének tápanyagtartalmát. Sőt, azt tapasztalták, hogy a jegesmedvék időnként teljesen le is álltak ebből fakadóan a tejtermeléssel.

Ez pedig természetesen a bocsokra is negatívan hat. A kutatók megállapították, hogy a megfigyelt egyedek növekedési tempója elmaradt az átlagostól. Ez pedig nyilvánvalóan rontja a kölykök túlélési esélyeit is.

Csökken a jegesmedve-populáció

A tengeri jég visszaszorulása miatt a Hudson-öböl nyugati részén élő jegesmedve-populáció nagyjából négy hónapot kénytelen a szárazföldön tölteni. Ez korábban csak három hónap volt. A kutatók szerint a három hónap eltelte után már mindössze 53 százalék esély van arra, hogy az anya jegesmedve továbbra is termeljen tejet. Ha pedig egyéves kölykei vannak, a valószínűség 35 százalékra csökken.

A koplalási időszak meghosszabbodása a jegesmedve-populáció általános állapotán is meglátszik. Csökkent az átlagos testméretük. A populáció pedig a Hudson-öböl nyugati részén jelentősen visszaesett.

A tudósok arra figyelmeztettek, hogy célzott intézkedések híján nem valószínű, hogy változik ez a tendencia. A jegesmedve-populációkat az egész Északi-sarkvidéken veszélyeztetni fogja az éghajlatváltozás és a jég olvadása.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.