Most olvasott cikk
Új, ellentmondásos állatjóléti törvény lépett életbe Spanyolországban

Új, ellentmondásos állatjóléti törvény lépett életbe Spanyolországban

Sebesült bika egy bikaviadalon

Hatályba lépett egy új, ám kissé féloldalas, elsősorban háziállatokra koncentráló állatjóléti törvény. Visszaszorítanák az impulzus-állatvásárlásokat, szigorúbban bírságolnák az állatkínzást, a bikaviadalokról azonban szemérmesen hallgatnak az új szabályok.

A közelmúltban lépett életbe Spanyolországban egy új állatjóléti törvénycsomag. Ez természetesen örömteli hír, ám az állatvédők mosolya nem őszinte. A bikaviadalok országában bevezetett új jogszabályok ugyanis elsősorban a háziállatokra vonatkoznak.

A frissen hatályba lépett törvény egyik eszköze a pénzügyi elrettentés: magas bírságok kivetését teszi lehetővé. Akár 200 ezer eurós (közel 77,5 millió forintos) büntetést is kiróhatnak azokra, akik bizonyítottan rosszul bántak egy vagy akár több állattal.

Újítás az is, hogy immár tilos boltokban vagy az interneten árulni állatokat. Ezzel a hirtelen fellángolásból „elkövetett” vásárlásokat és az elhagyott állatok számát szeretnék visszaszorítani.

A kormányzati statisztikák szerint Spanyolországban mintegy 29 millió állatot tartanak háziállatként, túlnyomó többségük kutya. Évente pedig mintegy 300 ezer állat válik gazdátlanná, egyharmadukat elaltatják.

Kötelező lesz az állatbiztosítás és a regisztráció is, ahogy a gazdiknak kötelező lesz elvégezni egy képzést is. Ezekkel kapcsolatban egyébként még néhány jogi részletet tisztázni kell. Ehhez azonban előbb fel kell állnia az új kormánynak a júliusi előrehozott választások után.

Az mindenesetre már biztos, hogy az új szabályok lehetővé teszik, hogy a háziállatok a legtöbb nyilvános létesítménybe, így az éttermekbe és bárokba is elkísérhessék gazdáikat.

Az állatjóléti törvény a bikaviadalokról hallgat

A törvénycsomag kulcsfontosságú eleme, hogy tiltja a vadon élő állatok szerepeltetését a cirkuszokban. Az állatkertek azonban kaptak némi  haladékot: továbbra is használhatnak tengeri emlősöket delfinbemutatókban, de csak addig, amíg az állatok el nem pusztulnak. Persze a törvénynek már önmagában ez a része is komoly állatjóléti kérdéseket vet fel. Mégsem ez legvitatottabb eleme.

Az állatvédők legnagyobb szívfájdalma, hogy az új állatjóléti törvény nem tér ki a bikaviadalokra, ahogy a kutyás vadászatokra sem. A bikaviadal mélyen gyökerező része a spanyol kulturális örökségnek. A kormány vélhetően ezért nem forszírozta az erre vonatkozó szigorításokat, a teljes tiltásról nem is beszélve.

A spanyolországi bikaviadal éppolyan kényes kérdés az ország irányítása számára, mint az izlandi kabinetnek a bálnavadászat. A tradíciókedvelő és -követő társadalmi rétegnél könnyen kiveri a biztosítékot a hagyományoktól való kényszerű elszakadás, még akkor is, ha ezek modern szemmel már nyilvánvaló állatjóléti kérdéseket vetnek fel.

A vadászkutyákat is cserben hagyta a kabinet

Eredetileg a kormány korlátozásokat szeretett volna bevezetni a kutyás vadászatokra vonatkozóan az állatjóléti törvény keretében. Ezeket a terveket azonban elmosta a heves társadalmi felháborodás.

Ez a törvény közvetlen veszélyt jelentene a spanyolországi vadászat fennmaradására

– panaszolta Manuel Gallardo, a 337 ezer vadászt képviselő Spanyol Királyi Vadászszövetség tagja a Euronewsnak.

Az AnimaNaturalis állatvédő csoport keményen kampányolt azért, hogy a vadászkutyákra is érvényes legyen az, ami a házi kedvencekre. Szerették volna, hogy ezekre az állatokra is vonatkozzon a kötelező nyilvántartásba vétel. Ezt a csatát azonban elveszítették – ismerte be Aida Gascon, az AnimaNaturalis képviselője. Ettől függetlenül viszont összességében elégedett.

Már ennek az úttörő állatjóléti törvénynek a puszta állami szintű létezése is nagy eredmény az állatjogi mozgalom számára. Sikerült az állati jogok kérdését tartósan a politikai napirend középpontjába állítani.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.