Most olvasott cikk
Fellángolt a tiltakozási hullám, miután megsérült két ló a Palio di Siena fesztiválon

Fellángolt a tiltakozási hullám, miután megsérült két ló a Palio di Siena fesztiválon

Pozitívan reagált a Palio di Siena rendezvényen megsérült két ló a kezelésekre, az állatjogi aktivistákat azonban nem győzte meg a fordulat, a hagyományőrző rendezvény betiltását követelik.

A Palio di Siena a toszkánai város leghíresebb rendezvénye. Hagyományosan évente kétszer rendezik meg, júliusban és augusztusban, de időnként ezektől eltérő időpontokban is tartanak még egy-egy extra alkalmat.

A Palio di Siena egy lovagi gyökerekkel rendelkező lovasverseny, amelynek keretében a lovaknak három kört kell megtenniük a Piazza del Campón, Siena főterén. A rendezvény hivatalos oldala említést tesz arról, hogy nem ritka jelenség az eseményen a lovas nélkül célba érő ló. Arról azonban hallgat, hogy sokszor maguk a lovak sérülnek meg.

Két ló is kezelésre szorult

Márpedig az idei, augusztusi eseményen megsérült két ló is. A beszámolókból nem derült ki, pontosan mi is volt ezeknek a kiváltó oka, az viszont biztos, hogy már a verseny előtti felkészülés során is akadt bele állat a rajtvonal gyanánt kifeszített kötélbe.

Mindkét sérült állatot az Il Ceppo állatorvosi klinikára szállították, ott látták el őket. Nem sokkal később aztán Siena önkormányzata egy közlemény formájában tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy

a lovak pozitívan reagáltak a kezelésekre, és már a kórházban lábadoznak.

Az azonban, hogy végül pozitív fordulatot vett a történet, nem nyugtatta meg az állatvédőket, heves tiltakozásba kezdtek.

Bizonyossá vált, hogy a Palio di Siena veszélyes esemény, amely veszélyezteti a lovak életét és érzékenyen érinti az állatokat szerető és tisztelő embereket

– jelezte az Oipa állatvédő szervezet.

Már évekkel ezelőtt is betiltották volna

Nem ez az első alkalom, mikor megkérdőjelezték ennek a hangzatos „hagyományos” és „történelmi” jelzőkkel jellemezhető rendezvénynek a létjogosultságát a XXI. században. Ahogy egyre inkább előtérbe kerülnek az állatok jóllétével kapcsolatos kérdések is, úgy kerül egyre több kérdőjel az ehhez hasonló, hagyományőrző, de állatokat veszélyeztető események mellé is.

Felülvizsgálnak például egy ősi japán hagyományt is, miután az idei Ageuma Shinji fesztiválon egy ló a lábát törte, és el kellett altatni. A rendezvény keretében – a szokásoknak megfelelően – botokkal, ütésekkel hajtották az állatot a meredek pályán.

A Palio di Siena mellé már 2010-ben odakerült ez a bizonyos nagy kérdőjel, amikor Michela Vittoria Brambilla turizmusért felelős miniszter is a rendezvény betiltása mellett érvelt.

Ha a spanyolok be tudják tiltani a bikaviadalaikat, akkor mi is véget vethetünk a paliók egy részének. A Palio di Siena a leghíresebb verseny, de vannak mások is, amelyeken lovakat, szamarakat vagy libákat használnak, ezeken pedig gyakori a kegyetlenség az állatokkal szemben. Manapság ezeknek már semmi értelme. Az állatokkal szembeni erőszak rontja Olaszország imázsát

mondta.

De 2015-ben is tiltakoztak az állatjogi aktivisták Sienában a rendezvény betiltásáért. Erre a város akkori polgármestere, Bruno Valentini annyit reagált: „Mi vagyunk az igazi állatvédők, akik időt, energiát és egyéb forrásokat fordítunk a lovakra. Siena szívesen fogadja a látogatókat és elmagyarázza nekik, miről is szól valójában a Palio. Engem nem érdekelnek az állatvédők, akik ma Sienába jöttek.”

(Veganok)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.